Захариева защити санкциите срещу Русия и успокои: Продължаваме да изнасяме кисели краставички

"Българският избор е ясен – член на ЕС и съюзник в НАТО", каза новият външен министър

Захариева защити санкциите срещу Русия и успокои: Продължаваме да изнасяме кисели краставички

Новият външен министър Екатерина Захариева защити европейските санкции срещу Русия и коментира, че загубите, които носят за България, "далеч не са такива за каквито се говори".

"Докато няма общоевропейско решение, санкциите няма как да отпаднат. Това е обща европейска политика и не е насочена срещу Русия, а към спазването на международния правов ред", заяви Захариева пред бТВ.

Тя припомни, че вдигането на санкциите зависят от това дали Русия ще изпълни Минските споразумения за нормализирането на конфликта в Източна Украйна и отношението ѝ към Крим.

"Една голяма сила с по-голяма военна мощ не може да отиде в друга държава. Международните граници са такива, каквито са договорени след Втората световна война. Какво ще се случи, ако някоя държава каже, че някоя част от България исторически принадлежи към нея?", посочи Захариева.

Тя добави, че отношенията между България и Русия не са двустранни, а са въпрос на общите отношенията между ЕС и Русия.

"Разбира се, че ще бъдем прагматични, но при спазване на общата европейска политика и Минските договорености", каза Захариева.

"Искам да разсея един мит. Разбира се, че имаме някакви загуби по отношение на санкциите, но искам да ви кажа – далеч не са такива, за каквито се говори", каза Захариева. След което припомня факта, че икономически и търговски санкции са наложени от Русия на ЕС, след като Брюксел наложи санкции спрямо отделни руски граждани, организации и фирми, заради ролята им при анексията на украинска територия.

В заключение тя успокои на шега, че "продължаваме да изнасяме кисели краставички за Русия", въпреки твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ние забранено, и отказа да се определи като "ястреб" по отношение на политиката към Москва.

"Нека да спрем с тези птичи определения", добави Захариева и оцени високо работата на предшественика си Даниел Митов.

Запитана дали как ще отговори на коментарите, че ще продължи неговата линия, Захариева каза, че от години външната ни политика следва една и съща посока и "не се делим на фили и фоби, това са отживелици“.

"Българският избор е ясен – член на ЕС и съюзник в НАТО".

Външно реагира адекватно за Турция

Захариева посочи още, че страната ни трябва да спазва политика на добросъседство с всички държави.

Преди изборите имаше лек опит за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция, но МВнР реагира адекватно, смята тя.

Според нея не е било необходимо обявяването на турския посланик за персона нон грата.

"Никоя държава няма право да се меси във вътрешните работи на друга страна", каза Захариева и добави, че „действията престанаха, в интерес на истината“.

Острият тон в предизборна обстановка не бива да е предпоставка за разваляне на отношенията, добави тя.

Захариева очаква световните лидери у нас

"Ще работя с всички сили лидерите на великите сили да дойдат в България, когато могат", каза Захариева пред бТВ в отговор на въпрос за бъдещите посещения на чужди лидери в страната.

Попитана кой да дойде пръв – руският президент Владимир Путин или държавният глава на САЩ Доналд Тръмп, тя отговори: "Разбира се, нека кажем, който успее да дойде пръв."

След това уточни: "Разбира се, най-много бих се радвала да дойде г-н Юнкер, или г-жа Меркел, но нека говорим сериозно."

Захариева се надява на консенсус за външната политика

Захариева посочи още, че външните министри невинаги са били дипломати, "да не кажа, че почти никога, същото е и в Европейския съюз (ЕС)".

"Това, което ме зарадва вчера в парламента, е, че външната политика, европейското развитие, съюзничеството в НАТО са топ приоритет за всички партии и де факто външната политика всъщност е една от сферите, в която партиите са на едно мнение", каза тя.

"Това означава, че, слава Богу, са забравени острите реплики, които се казаха от някои партии в предизборната кампания. Силно се надявам на външната политика в цялост, европейското председателство, приоритетите там да бъдат въпрос на национален консенсус", посочи Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?