Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Захарий Стоянов е отговорил на въпроса КОЙ

22 коментара
Захарий Стоянов е отговорил на въпроса КОЙ

Под това заглавие журналистът Иво Инджев припомня на своя личен блог една забравена, написана преди около 130 години, но звучаща все така актуално статия...

Кой?

От Захарий Стоянов

Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като ѝ препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.

Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александър III. Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stanimir Petrov
  #22


  В и К
  09:31 | 09 септември 2015 | #20

  @Stanimir Petrov#9 Колега, не си давате сметка, че феодална империя, каквато е била Русия по това време, няма как да е искала свободата ни. На въпроса, кой щеше да ни освободи, ако не бяха мужиците, бих отговорил, същия който е освободил сърби, румънци и гърци."
  Колега, припомнете си по кое време се освобождават посочените от Вас държави и дали това време случайно не съвпада с войни на Русия с Турция? Колкото до феодалната империя, ако под това се има предвид

 2. Kitko
  #21

  Ще дойде време, когато всеки който така сляпо е подкрепял Русия ще съжалява и ще се отрича от нея заради порзиите които руската политика ще направи. Подчертавам, РУСКАТА ПОЛИТИКА, не руският народ. Не трябва обаче да се забравя, кой избира тези политици или поне кой си затваря очите за начина по който те влизат във властта.

 3. В и К
  #20

  @Stanimir Petrov#9 Колега, не си давате сметка, че феодална империя, каквато е била Русия по това време, няма как да е искала свободата ни. На въпроса, кой щеше да ни освободи, ако не бяха мужиците, бих отговорил, същия който е освободил сърби, румънци и гърци.

 4. Realist
  #19

  Ами ето го отговорът, Liberal-e:

  ИВАН ВАЗОВ

  На руските воини
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий

 5. Liberal
  #18

  Да чуем сега отговорите на дядо Вазов по темата - един друг велик и достоен българин. Тематичните статии в тази медия обаче едва ли ще търсят баланса на мнения, типичен само за високата журналистика. А за Иво Инджев - каквото и да се каже, ще бъде малко.

 6. Иван Сусанин
  #17

  Отношенията между България и Русия много напомнят на тези между Англия и САЩ, или Англия и Шотландия, и т.н. Ако не ви се чете сухата история, гледайте например Патриотът и Смело сърце на Мейл Гибсън. И въпреки всичко, хората са склонни да забравят лошото, защото е имало и добро. Наскоро един приятел беше се заслушал в речите в английския парламент относно позицията към САЩ. Каза, че били по-слагачески и по-отвратителни от тези на Партията любима преди 1989.

 7. Ина
  #16

  Русия просто за пореден път тръгва да завоюва проливите, както през всички кримски войни. Войната не случайно се нарича "руско-турска". За пред света е замаскирана с "освободителна". Априлското въстание е само удобен повод. Като толкова са милеели за "братския народ", защо чакаха 500 години! Статията на Захари Стоянов е факт и какво от това, че Иво Инджев я припомня? Какво значение има какъв е Иво Инджев? Ако З. Стоянов беше поживял повече години щеше да зададе и още мнооого въпроси "КОЙ", та чак до ден днешен...

 8. severin
  #15

  Христо Ботев - в-к Независимост 4 април 1875 г. , относно репресиите на руските власти срещу българските заселници в Бесарабия: "Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален изход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество. Нашето правителство е запретило входът на

 9. severin
  #14

  Христо Ботев - в-к Независимост 4 април 1875 г, относно репресиите на руските власти срещу българските заселници в Бесарабия : "а Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна

 10. Dedoto
  #13

  Ама много руски мижитурки в тоя форум бе...
  Уважаеми руски мижитурки, известно ли ви е, колко тона в злато е платила новосъздадената българска държава на Русия за "братското освобождение"? Последните тонове със злато, които България изпраща за Русия, Стефан Стамболов е говорил проклятия, сещате се по чий адрес... Да не говорим за действията на Русия и руската дипломация десетилетия след така нареченото освобождение - 1878...
  Провят всичко възможно България да не може да се обедини в етническите си

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.