Заимов: Докато аз бях на барикадите, Борисов охраняваше Живков

Заимов: Докато аз бях на барикадите, Борисов охраняваше Живков

Ако не отида на балотаж, ще намеря начин да подкрепя Георги Кадиев, защото той е истинският представител на левите в София, заяви в сряда столичният кандидат-кмет на “Алианс за София” Мартин Заимов пред бТВ. Така той направи разграничение между неговия пряк конкурент от левицата Бриго Аспарухов (офицер от Държавна сигурност и бивш шеф на разузнаването) и водача на общинската листа на БСП Кадиев. Макар че кандидатите за общински съветници не се явяват на балотаж, Заимов даде да се разбере, че за него това е автентичният ляв кандидат и така пръв направи заявка към електората на БСП да го подкрепи на втори тур.

Същия ден социологическа агенция “Галъп”, която до този момент не допускаше Заимов на балотаж, за пръв път обяви последните си данни, според които десният кандидат има 17.1 % подкрепа, следван от Бриго Аспарухов с около процент по-малко. “Галъп” отчита голяма преднина на Бойко Борисов – между 46 и 52% в зависимост от избирателната активност.

Борисов, който също претендира да е десен, реагира незабавно на казаното от претендента на СДС и ДСБ за Кадиев, като повтори, че БСП играе с двама кандидати – Аспарухов и Заимов.

“Основният проблем е групата около Аспарухов”

“Има много почтени и много положително мотивирани политици в лявото политическо пространство. И, слава Богу, иначе щеше да бъдем действително напълно мафиотизирана страна. Основният проблем на нашата страна е групата на г-н Аспарухов, ключов проблем. Той подвежда, преди всичко с цинизма на неговата поява, най-вече естествените леви избиратели. Това е най-страшното нещо, което се случва”, каза Заимов пред бТВ, описвайки трудностите на българския преход.

Според него “мъглата” в българското публично пространство, създадена от хора като Аспарухов, е спомогнала за появата на Бойко Борисов в политическия живот на страната. По думите му “едни хора от ъглите” са излезли на терена през 2005 г. и са спечелили мача, защото са се явили като единствените играчи.

“Това стана, защото мъглата, която и днес се опитва да се върне на власт, изпразни стадиона”, добави той.

В същия контекст Заимов заяви, че поставя моралните стойности пред политическите, допълвайки, че администрацията на Бойко Борисов е неспособна да предложи едно такова важно решение за града.

Борисов: “Заимов разкри своята същност”

Фаворитът за победител на първи тур и лидер на ГЕРБ определи думите на Заимов за “автентичния ляв” Георги Кадиев, като “поредния шамар за малкото останали заблудени сини избиратели”. Според Борисов така се доказва позицията му, че БСП участва на вота с двама кандидати в лицето на Аспарухов и на Заимов.

Самият Борисов нееднократно е обвинявал ДСБ, че играе заедно със социалистите в Столичния общински съвет (СОС) срещу него.

По думите на Борисов Кадиев е един “провалил се относно държавните събирания на мястото, което заемаше като заместник-министър на финансите”.

“Той е най-приближеният в момента на Румен Овчаров. Така че всъщност статуквото, което години наред е в София, и това мирно и спокойно съществуване между сини и червени в общинския съвет, явно г-н Заимов се надява да продължи”, добави Борисов.

Според него неслучайно червените съветници върнали старото име на парк “Оборище” на името на дядото на десния кандидат - “Ген. Владимир Заимов”. По време на вота представителите на партии, издигнали Мартин Заимов гласуваха “против”, а промяната бе прокарана освен с гласовете на БСП и с такива на ССД. В листите на ГЕРБ за София има 6 бивши представители на тази партия.

Според Борисов след изявлението на Заимов “нещата са излезли наяве” и той е направил “една голяма услуга, разкривайки своята същност”.

“Докато аз бях на барикадите, Борисов охраняваше Живков”

Мартин Заимов обаче не остана длъжен и малко по-късно отговори задочно на Борисов: “Ген. Борисов пак се е объркал, политическата ми биография е на десен човек. Докато аз бях по януарските събития и ми чупиха главата, и след това участвах в реформаторското дясно управление, г-н Борисов охраняваше Тодор Живков. Аз лично знам какви щети донесе на България некомпетентното управление на БСП – лично съм им оправял бакиите. Знаете ли, кризата от 1997г. нямаше да се случи, ако Бриго Аспарухов не беше свалил през 1992г. правителството на Филип Димитров. И България днес щеше да е като Полша, Чехия и Унгария. А БСП вместо Кадиев, номинира Аспарухов! Каква партия само!...”

Схващайки примамката, която хвърля десният кандидат-кмет към леви симпатизанти, които не харесват и няма да гласуват за Аспарухов, Георги Кадиев ограничи реакцията си в стандартно послание. Ако Бриго Аспарухов не се класира на балотажа, Градският съвет на БСП в София ще реши кого да подкрепи, заяви той. Кадиев обаче припомни изявление на лидера на БСП в столицата Румен Овчаров, че не могат да подкрепят на втори тур нито Заимов, още по-малко пък Борисов. Затова при балотаж Борисов - Заимов БСП най-вероятно ще призове членовете и симпатизантите си да гласуват по съвест, каза Кадиев. Той изрази личното си уважение към Заимов и го призова подкрепата му за втория тур да се трансформира в гласове за Бриго Аспарухов.

В интервюто си пред бТВ кандидатът на “Алианс за София” каза, че Борисов не е изпълнил нито едно нещо от програмата си “Генерална промяна”, с която бе избран през 2005 г.

Проблемът при Бойко Борисов е, не че той не си изпълнява обещанията, а това, че не знае какво говори и появата на кандидат от типа на Бриго Аспарухов само мотивира десните избиратели да гласуват за мен, отбеляза той.

Запитан дали е “носител на емблематичните прояви на модела “Софиянски” в тези избори”, Заимов помоли водещият Николай Бареков да си спомни кой пръв разобличи модела “Софиянски” и кой въобще използва това словосъчетание за пръв път. След като водещият каза, че това е било направено от Иван Костов, Заимов отговори: “Как може човек да разобличи един модел и след това да се казва, че той го е създал? Това не е възможно.”

След това заяви, че няма да търпи никаква корупция и никакви “схеми”, които са “част от мъгливото пространство в нашата политика, в която за съжаление, медиите са също участници”.

Споделяне

Още от България