Заимов и кмета захванаха задочен финансов спор

Заимов и кмета захванаха задочен финансов спор

Първият конкретен дебат в кампанията за местния вот в София започна между настоящия кмет Бойко Борисов и кандидатът на ДСБ и СДС Мартин Заимов. Двама си размениха упреци в писмена и видеоформа през медиите и своите щабове.  В предизборния си сайт десният претендент излезе с изявление под мотото “Парите на града”, в което обвини лидера на ГЕРБ в “некомпетентно, безотговорно и безрезултатно” управление на столичните финанси.

По думите му през последните четири години Столичната община (СО) е удвоила своя бюджет, но това не е “удвоило качеството на услугите”. Според Заимов в същото време София задлъжняла шест пъти повече.

Той атакува Борисов като заяви, че данъците и таксите в София са най-големите в България и дори са “скандално високи”.

„При една добра събираемост няма да има нужда да са толкова високи. Трябва добра организация на харченето, добра организация изобщо на тази община. Защото, ако едно действие изисква два пъти повече време от необходимото, съвсем очевидно е, че ще трябват повече пари от необходимото”, се казва в неговото изявление.

В специално опровержение до медиите кметът Борисов обяви, че твърденията на Заимов “не отговарят на истината”. В изнесената от него статистика се казва, че собствените приходи на София са се увеличили не два пъти, а само 1.4 пъти.

Той оспори и твърдението за високите данъци като припомни, че местните данъци се определят от държавата със Закона за местни данъци и такси и са еднакви за цялата страна.  В същото време кметът изтъкна, че таксата за смет е намалена от 2.35 промила върху данъчната оценка през 2006 година на 2 промила през 2007 година. Борисов подчерта, че таксите за детска градина не са увеличавани по време на неговия мандат.

По повдигнатия въпрос за задълженията Борисов каза, че през 2007 година не са теглени кредити, а общината следва консервативна политика в тази насока.

В своето изявление Заимов обещава да извърши международен одит на финансите на общината и всички дъщерни дружества и свързани подразделения. Борисов през съобщението отговори, че СО се одитира всяка година от държавата и допълнително се проверява от “Стандарт енд Пуърс”.

“Одитният доклад на Сметната палата за 2005 година и 2006 година е положителен, заверява без резерви изпълнението на бюджета и отразяването му съгласно Закона за счетоводството”, каза още кметът в съобщението си до медиите.

Малко след опровержението на Борисов, Мартин Заимов от своя страна го призова на пряк диспут за управлението на общинския бюджет.

“Отговорът на г-н Борисов издава некомпетентност и вместо да се опитва да се измъкне по тъча, най-добре е да дискутираме този въпрос в открит дебат по някоя от националните телевизии”, заяви кандидатът на СДС и ДСБ.

 

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?