Заимов изпреварва Аспарухов, но на голяма дистанция от Борисов

Заимов изпреварва Аспарухов, но на голяма дистанция от Борисов

Проучване на агенция “Ноема” в периода 22 - 23 октомври показва, че почти 20% от софиянци не са решили за кого да гласуват. Лидерът на ГЕРБ и кандидат за втори кметски мандат в София Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 34.4% от анкетираните, докато представителят на СДС-ДСБ Мартин Заимов има 17.2%, като изпреварва кандидата на управляващата БСП Бриго Аспарухов, който е с 12.9%.

Сред останалите кандидати за кмет на София Константин Папазов е четвърти с близо 5% пред Юлияна Дончева с малко над 3% и Слави Бинев и Антония Първанова, които имат по 2.2%. 

Бриго Аспарухов не успява да мобилизира всички привърженици на БСП, показва изследването. Твърдо решилите да гласуват за червени съветници са 18%, а Аспарухов събира едва 13%. Точно обратното се наблюдава при Бойко Борисов - той събира повече поддръжници, отколкото листата на ГЕРБ. Мартин Заимов е абсолютно “припознат” от поддръжниците на СДС и ДСБ, показва проучването на “Ноема”.

54.4% от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват на 28 октомври, 20.6 на сто се колебаят дали да отидат до урните, а 25% са решили твърдо да не гласуват.

Според последни данни на МБМД, изборите в София най-вероятно ще бъдат решени още на първи тур с победа на Бойко Борисов, който печели 55% сред твърдо решилите да участват в изборите. Общинската листа на ГЕБР постига  53-54%.

Мира Янова, която в началото на кампанията не даваше повече от 5% на общата листа на СДС и ДСБ и евентуално “някой и друг глас отгоре” за кандидата им Мартин Заимов, сега е на мнение, че той има шанс за балотаж, ако се стигне до такъв.

През цялата кампания Заимов стоеше по всички индикатори над Бриго Аспарухов, а в края и сред твърдо решените да гласуват достига – 16-17%, ке казва в коментара на МБМД. Резултатът на Бриго е 14-15%, според проучването на агенцията, извършено между 20-21 октомври.

Към момента само двайсетина процента от гласувалите за ДСБ избират Борисов, 72% гласуват за Мартин Заимов. При БСП, обаче, резултатът е драматичен – 40% избират Борисов, а 30% - Бриго Аспарухов, посочва МБМД.

Така подкрепата на Борисов идва от всички страни – над 60% от гласувалите за НДСВ, 58% от избирателите на ОДС, 40% - от Коалиция за България, 72% - от ДПС, 55% - от БНС, 31% - от “Атака”, 55% - от Новото време. Според МБМД точно това преориентиране на гласоподавателите не само дава шансовете на Борисов да спечели на първи тур, но и лишава останалите кандидати от подкрепа. Размерът на допустимото отклонение в проучването е +- 2.8%.

Според НЦИОМ средната активност в София ще е около 35 на сто. Бойко Борисов има шансове да спечели без балотаж,  а Заимов и Аспарухов са с близки резултати, коментира пред БНР в петък директорът на агенцията Лидия Йорданова. Според нея Заимов е с неусвоен потенциал, а Аспарухов има само твърд електорат.

НЦИОМ прогнозира, че първа сила ще е ГЕРБ, следвана от БСП, СДС и ДСБ, НДСВ и “Атака”.

Лидия Йорданова смята, че подкрепеният от БСП досегашен кмет на Варна Кирил Йорданов има добра оценка за работата си и превъзхожда основния си съперник Димо Гяуров, издигнат от десните партии. Вероятно Йорданов ще спечели на балотаж.

Едно от най-инфарктните състезания ще е за Бургас, където две трети от хората искат промяна, каза директорът на НЦИОМ. Ще има балотаж, като с най-висок резултат, значително над останалите, е Димитър Николов, издигнат от ГЕРБ. Срещу него най-вероятно ще се изправи сегашният кмет Йоан Костадинов, подкрепен от БСП. Най-много общински съветници в Бургас ще има ГЕРБ, следващи са “Атака”, коалицията на бизнесмена Ваклин Стойновски и БСП.

В Пловдив кандидатът на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов може да спечели на първи тур. Втори е Захари Георгиев от БСП. Листата на ГЕРБ е с голяма преднина пред БСП, след нея са тези на ВМРО и “Атака”.

В Стара Загора досегашният кмет от БСП Евгени Желев ще отиде на втори тур с кандидата на ГЕРБ Светлин Танчев. Най-много общински съветници ще вкара БСП, следвана от ГЕРБ и “Атака”.

Десният Найден Зеленогорски е фаворит за Плевен. Коалиция “Заедно за Плевен” ще има най-много места в общинския съвет, следвана от БСП и “Атака”.

В Благоевград битката е между социалиста Костадин Паскалев и комуниста Лазар Причкапов. Към момента Паскалев има преднина и развръзката ще стане ясна след балотаж, прогнозира НЦИОМ.

Споделяне

Още от България