Заимов лансира мерки за по-евтина вода и такса смет в София

Заимов лансира мерки за по-евтина вода и такса смет в София

Кандидатът за кмет на София Мартин Заимов обяви мерки, с които цената на водата за столичани да стане по-евтина и безопасна за здравето, а такса смет да намалее.

На пресконференция в понеделник той обяви, че управлението на сметта в столицата е некомпетентно, а инфраструктурата на водоснабдяването е много остаряла и софиянци пият вода с лошо качество, за която плащат скъпо.

През двегодишния мандат на Бойко Борисов софиянци изгубиха над 55 млн. лв. за балиране на сметта, а всяка година от печалбата на “Софийска вода” АД под носа на общината в полза на концесионера “Юнайтед Ютилитис– София” (United Utilities) се източват над 6 млн. лв., разкри десният кандидат.

Така над гарантираната си печалба от 21 процента британската компания прибирала още 6 млн. лв. под формата на лихва по отпуснат заем от страна на "Юнайтед Ютилитис" към "Софийска вода". Дружеството в София към края на 2006 г. има кредит в размер на 62.7 млн. лв. с лихва, която е с 10 процента по-висока от пазарните.

"Докато на Европейската банка за възстановяване и развитие лихвата е базисната EUROLIBOR плюс 3-4 процента, "Софийска вода" е теглила от "Юнайтед Ютилитис"  заем с лихва EUROLIBOR плюс 13 процента и така по около 6 млн. лв. са изтичали към компанията-майка", обясни Борис Петров от щаба на Заимов. Това по думите му продължава от 2000 г. и общината, която има представители в съвета на директорите на "Софийска вода", без чието съгласие няма как  да бъде теглен кредитът, нищо не е направила, за да спре източването на дружеството.

Според Заимов две трети от цената на водата може да бъде спестена чрез подходящи инвестиции – дългосрочна рехабилитация на водопроводната мрежа, а не просто ремонти, които временно решават проблемите. В момента заради течове се губят около 62 на сто от водата, което значи, че столичани плащат три пъти по-скъпа вода, а на места тя е и канцерогенна.

Здравето на жителите на София е подложено на голям риск от ракови заболявания, защото от общо 4000 км. от водоснабдителната мрежа, над 750 км. са циментово–азбестови (етернитови) тръби. По тях тече водата за гражданите на кварталите "Младост", "Люлин" и "Надежда". Сега годишно се подменят едва 10 км тръби в града, процесът трябва да бъде ускорен, смята Заимов.

От "Софийска вода" побързаха да опровергаят, че водата, която се пие в "Люлин", "Младост" и "Надежда", е канцерогенна. Там тръбите са от стомана и чугун, а не от етернит, посочиха от концесионера в прессъобщение. Азбестоциментът е бил използван масово в България и Европа през 1970-те и 1980-те години и над 75 процента от мрежите в страната са от този материал. Той обаче продължава да се използва в много страни от Европейския съюз и употребата му за водоснабдяване не застрашава по никакъв начин здравето на хората, заявяват от дружеството.

Заимов пое ангажимент да предложи нов анекс към споразумението на "Софийска вода" АД,  който да гарантира изпълнение на инвестиционната програма на дружеството, както и да се въведе независим надзор над концесионера. Такъв анекс, внесен от досегашния кмет и кандидат за втори мандат Бойко Борисов, одобри общинската комисия по инженерната инфраструктура преди разпускането на Столичния общински съвет. Окончателното му приемане остана за новия градски парламент.

Представяйки вижданията си за решаване на проблема с битовите отпадъци, Заимов посочи, че ще намали с 20 процента сегашния размер на такса смет, плащана от столичани.

По време на мандата на Бойко Борисов софиянци изгубиха над 55 млн. лв. за балиране на сметта, изчисли Заимов. В неговите планове влиза временно отваряне на сметището в "Суходол" за 18 месеца, което ще позволи незабавното спиране на балирането на сметта. В това време общината ще може да завърши предпроектното проучване за интегрираното решение на проблема с боклука на града и изграждането на ново депо за съхранение на боклуците. До 24 месеца ще може да е готов и завод за преработка на сметта.

Срещу временното отваряне на суходолското сметище, Заимов обеща на живеещите в този квартал рекултивация на региона и изграждане на уникален екопарк, което ще повиши значително цените на имотите там.

Кандидат-кметът гарантира на софиянци прозрачни и конкурентни процедури за обществени поръчки за сметосъбиране за 2008 г. и 2009 г.

Цялостен преглед на всички концесионни договори в София и преразглеждане на техните условия в полза на гражданите на столицата, обеща още претендентът, подкрепян от ДСБ и СДС.

Споделяне

Още по темата

Още от България