Заимов обеща ускорен строеж на метрото

С година по-рано да бъде пусната 7-километровата отсечка на столичното метро от „Младост” до Аерогарата, обеща кандидат-кметът на ДСБ и СДС Мартин Заимов на среща със софиянци във вторник. Тя може да влезе в експлоатация до края на 2008 г., а предвидения от "Метрополитен" срок е 2009 г. Трасето от "Черни връх" до "Надежда" да заработи до 2011 г. също е сред приоритетите на Заимов относно подземната железница.

За периода от 2004 до 2007 година в града не е открита нито една нова метростанция, отбеляза десният кандидат, показвайки на столичани табела на проекта за разширяване на софийското метро срещу входа на ЦУМ, на която пише „Краен срок: ноември 2007”.

С темповете, с които се усвоява заемът за софийското метро, столицата ще разполага с подземна железница през 2050 година. Миналата година за метрото са изхарчени повече от 17 млн. лв., тази година по план се очаква да бъдат усвоени 46 млн. лв.

Всяка година се плащат 840 хиляди лева лихви по заема за метрото и ако с тези темпове се строи, още над 35 години софиянци ще плащат, без нищо да ползват, допълни кандидат-кметът.

Заимов коментира, че трябва да се разбере какви са наложените санкции от Столична община за неизпълнените в срок ангажименти и дали те са съизмерими с лихвите, които се плашат по заема от Японската банка за международно сътрудничество, с който се финансира строежът.  До 2010 г. годишната лихва по този кредит е 840 хил. лв., посочи претендентът за поста на Борисов.

„В предизборната си програма за периода 2005 – 2007 „Генерална промяна” Борисов обеща метрото до „Интерпред”. И на ръка да беше прокопавано, сигурно щеше да стане по-бързо”, коментира Мартин Заимов.

Той се ангажира, когато бъде избран за кмет,  проектирането на третия метро-радиус в посока „Княжево”, „Бъкстон”, Центъра, „Подуяне” и „Левски” да завърши до края на 2008 г.

Кандидатът определи като добра, но екстравагантна идеята за построяване на сити-център в района на "Кремиковци". Няма нужда обаче да се прави подобен център, за да се спре "Кремиковци" да бълва отрови, посочи той.

Споделяне

Още от Местни избори 2007