Заимов смята, че административните райони в София са много

Броят на административните райони в столицата трябва да бъде намален под сегашните 24, заяви на среща с членове на Камарата на архитектите кандидат-кметът за София Мартин Заимов във вторник. Издигнатият от СДС и ДСБ претендент обаче не се ангажира колко точно трябва да станат те.

Според членове на камарата оптималният брой на районите в столицата е между 6 и 8, в зависимост от посоките на изходящите от центъра магистрали. Трябва да има и един централен район, смятат архитектите. Според тях намаляването на районите чувствително ще ограничи администрацията.

Като първа мярка, която ще предприеме в архитектурно-градоустройствен аспект, ако бъде избран за кмет, Заимов посочи премахването на паркинга до църквата "Св.София". Това е пример за ограничаване правата на пешеходците и на достъпа на гражданите до църквата, коментира кандидат-кметът.

Да се ограничи растежът на София на север, където има земеделска земя, настояват от Камарата на архитектите.

Главният архитект трябва да бъде освободен от занимания с инвестиционния процес, за да се грижи само за строителството, смята Заимов. За инвестициите трябва да има друга еквивалентна фигура, посочи той и се ангажира да промени организационната структура на Столична община в такава посока.

Споделяне

Още от Местни избори 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?