Закаев: Чеченската съпротива ще продължи

Убийството на чеченския сепаратистки лидер Аслан Масхадов няма да сложи край на съпротивата срещу руското управление в Чечения, обяви неговият международен пратеник и говорител Ахмед Закаев. Той добави, че до дни ще бъде избран наследник на Масхадов.

Масхадов, който беше избран на президент на Чечения през 1997 г., бе убит при операция на руските спецчасти във вторник.

ББС отбелязва, че е той бил смятан за един от най-умерените чеченски бунтовнически командири, дистанцирал се от серия терористични атаки и призоваващ за преговори.

Руските телевизии излъчиха кадри с полуразсъблечения труп на 53- годишния чеченски лидер, да лежи в локва от собствената си кръв.

Закаев, който е базиран в Лондон, заяви: "Съпротивата ще продължи, няма съмнение за това". Той уточни, че "военният комитет" ще избере наследник на убития лидер.

Съобщението се очаква да бъде направено до дни.

"Мъртъв, Аслан Масхадов ще е много по-опасен за ръководството на Кремъл, отколкото ако беше жив, когато призоваваше за мирен диалог. Това е много голяма загуба, но е такъв удар върху нас, какъвто си мисли Путин", заяви Закаев, цитиран от Би Би Си.

Масхадов, който е бивш съветски генерал, беше обявен от Москва за терорист заради участието му в чеченската война.

Той оглави чеченските сепаратисти, които надделяха над руските войски във войната от 1994 - 1996 г., след което бе избран за президент през януари 1997 г.

Масхадов бе отстранен след като руският президент Владимир Путин изпрати войските обратно в Чечения през октомври 1999 г.

Той отрича да е участвал в атаки на сепаратистките бунтовници, включително и в миналогодишната обсада на училището в Беслан, както и при вземането на заложници в Московския театър през 2002 г.

Масхадов нееднократно е призовавал за разговори. Само преди седмица той заяви, че всичко, което е нужно за прекратяване на конфликта, е "30-минутен честен разговор на четири очи" с президента Путин.

Русия обаче отказваше преговори с издирван терорист, както бе третиран Масхадов.

Ръководителят на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев информира официално президента Путин, че Масхадов е бил убит.

Путин поиска да се проведе допълнително разследване за смъртта на Масхадов в чеченското село Толстой - Юрт и обеща почести за служителите от спецчастите, участвали в операцията.

Назначеният от Москва чеченски вицепремиер Рамзан Кадиров заяви пред агенция Интерфакс, че намерението е било Масхадов да бъде заловен жив, но е бил убит погрешка от свой бодигард.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?