Закъсалата оперативна екопрограма с нова шефка

Заплашената от финансови корекции оперативна програма "Околна среда" има нов началник. Премиерът Пламен Орешарски е назначил в петък дългогодишният експерт в дирекция "Кохезионна политика за околна среда".Яна Георгиева за неин шеф.

Така оперативната програма се сдоби с трети управляващ директор за последните шест месеца. През декември оставка от поста подаде предишната директорка Малина Крумова, след като Брюксел спря 900 млн. евро по екопрограмата заради нарушения в провеждането на обществените поръчки, а ръководството на оперативната програма бе силно критикувано, че не е предприело никакви мерки за промяна на правилата за избора на изпълнители по финансиране от еврофондовете проекти.

Макар да бе обявено, че новият шеф на програмата ще се избере с конкурс, всъщност в първите дни на януари за такъв бе назначен Спиридон Александров. Макар отиващата като евродепутат бивша министърка на околната среда Искра Михайлова да твърдеше, че парите за екология ще бъдат отпушени през март, това още не е станало.

Наследникът на Михайлова Станислав Анастасов очаква плащанията по програмата ще бъдат възстановени от юли. Той обяви, че предстоят разговори с финансовия министър Петър Чобанов за това какви средства от бюджета може да бъдат отпуснати на общините, чиито проекти за ВиК и пречиствателни станции бяха блокирани.

По думите му са необходими около 147 милиона лева, за да може общините да се разплатят с под изпълнителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България