Закъсало предприятие бави заплатите на 200 съкратени шивачки в Лом

Закъсало предприятие бави заплатите на 200 съкратени шивачки в Лом

Близо 200 шивачки от Лом са били съкратени в края на април без да им бъдат изплатени изработените заплати за последните вече 4 месеца. Уверението на италианския собственик на предприятието "Манифатура форте" ЕООД било, че парите ще бъдат изплатени до миналия петък, но това не се случило.

Фирмата дължи на жените по 1000-2000 лева, заработени включително с труд през почивните дни и до късно вечер.
”Спорът между шивачките и фирмата е граждански и може по съдебен ред да си търсят исканията”, заяви Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана. Той посочи, че до този момент от Инспекцията по труда са проследили целия процес в шивашкото предприятие.

”Имаше процедура по уволнението на работничките, която се спазваше стриктно. В началото проблемът бе с януарската заплата, за която дадохме предписание и тя беше изплатена в сроковете на нашето предписание. След това за всички следващи 3 заплати – февруарската, мартенската и априлската заплати, до като са били в трудови правоотношения шивачките, ние сме констатирали, че не са изплатени заплатите, давали сме предписание и след като не е било изпълнено предписанието сме налагали санкция на предприятието”, обясни Петров. Той допълни, че наложените санкции се оспорват по съдебен ред.

Споделяне

Още от Бизнес