Закъсало предприятие бави заплатите на 200 съкратени шивачки в Лом

Закъсало предприятие бави заплатите на 200 съкратени шивачки в Лом

Близо 200 шивачки от Лом са били съкратени в края на април без да им бъдат изплатени изработените заплати за последните вече 4 месеца. Уверението на италианския собственик на предприятието "Манифатура форте" ЕООД било, че парите ще бъдат изплатени до миналия петък, но това не се случило.

Фирмата дължи на жените по 1000-2000 лева, заработени включително с труд през почивните дни и до късно вечер.
”Спорът между шивачките и фирмата е граждански и може по съдебен ред да си търсят исканията”, заяви Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана. Той посочи, че до този момент от Инспекцията по труда са проследили целия процес в шивашкото предприятие.

”Имаше процедура по уволнението на работничките, която се спазваше стриктно. В началото проблемът бе с януарската заплата, за която дадохме предписание и тя беше изплатена в сроковете на нашето предписание. След това за всички следващи 3 заплати – февруарската, мартенската и априлската заплати, до като са били в трудови правоотношения шивачките, ние сме констатирали, че не са изплатени заплатите, давали сме предписание и след като не е било изпълнено предписанието сме налагали санкция на предприятието”, обясни Петров. Той допълни, че наложените санкции се оспорват по съдебен ред.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?