Закъснял сигнал на Европейския съюз към Москва

"Паралелите със съветските времена се множат толкова, че вече не биха могли да се игнорират", писа преди няколко дни излизащият на английски в столицата на Русия вестник Москоу таймс. Повод за тази констатация са началото на предизборната кампания на Путин и неотдавнашните учения на руските ракетни войски със стратегическо предназначение.

Според автора на уводната статия в московския вестник речта, с която Путин стартира кампанията си за президентските избори, прилича повече на реч пред комунистически партиен конгрес. А за ученията вестникът цитира оценката на авторитетния руски военен аналитик Павел Фелгенхауер, че допускането на възможност за конфронтация със САЩ и техните съюзници, е твърде "съветско по стил и съдържание".

Това трудно се вписва в поддържания от президента Владимир Путин имидж на Русия като надежден партньор на Запада. Но то се вписва в една подреждаща се нова мозайка, в която най-ярък акцент слагат структури от старото съветско време - преди всичко от разузнаването и военните. Новите имперски маниери, демонстрирани навън, вървят ръка за ръка с по-твърди действия спрямо другояче мислещите у дома. Само вчера в Москва бе разпръсната със сила мирна демонстрация срещу войната в Чечения.

На този фон тревогите на бъдещите нови страни- членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа са повече от разбираеми. Обяснението на Москва, че Русия отказва да търгува с тях на същите начала както със "старите" членки на съюза, защото това ще ѝ донесе финансови загуби, се възприема от Варшава, Будапеща, Прага и Братислава и особено от балтийските държави само като част от истината.

Вчерашната декларация на външните министри от ЕС, в която те предупреждават, че такъв отказ би имал "сериозни последствия" за отношенията между Русия и ЕС, е сигнал, който трябваше да бъде даден много по-рано. Начинът, по който Москва ще реагира на него, ще хвърли допълнителна яснота за това, което става в империята на Путин.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?