Закъсняло и очаквано: БСП окончателно реши да е "против" кабинет с Петър Илиев

Закъсняло и очаквано: БСП окончателно реши да е "против" кабинет с Петър Илиев

Националния съвет на БСП и парламентарната група на социалистите взеха окончателно решение, че депутатите им няма да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ", ако кандидатурата на Петър Илиев като вицепремиер и министър на вътрешните работи не бъде оттеглена.

Решението на Националния съвет беше взето на подпис. За него беше съобщено, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се отказа от съставяне на правителство и обяви курс към нови избори. Шоуменът съобщи, че проектокабинетът му няма да бъде внесен за гласуване в пленарната зала. Конституционалистите обаче не са единодушни дали това е възможно, след като кандидатът за премиер е представил пред президента състав на кабинет.

Сегашното решение на БСП, освен закъсняло, не е и ново – лидерът на БСП Корнелия Нинова постави такова условие преди ден и сега просто беше потвърдено от Националния съвет.

По-рано във вторник Политическият съвет на коалицията около БСП посочва още, че "оценява високо положените усилия на преговорния екип за постигане на политическо споразумение с ПП ИТН, в което да залегнат приоритетите на коалицията".

БСП беше единствената формация, която определяше преговорите с ИТН като ползотворни. Социалистите дълго демонстрираха, че преговорите с хората на Слави Трифонов вървят добре. Очакваше се миналата седмица Националният съвет на социалистите да вземе решение за подкрепа на кабинета, но вместо това даде мандат за продължаване на преговорите с ИТН. Формалната причина беше разминавания между приоритетите на БСП и прочетената от ИТН декларация с приоритети на бъдещ кабинет, както и липсата на споразумение за подкрепа.

Всъщност обаче това решение даде възможност на партията да види какви са настроенията в останалите две партии, които водиха преговори с ИТН за подкрепа. През почивните дни социалистът Стоян Мирчев дори обяви, че крайното решение на БСП зависи и от позициите на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). В понеделник Нинова отрече подобно нещо, но междувременно и двете други формации обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета.

Другите гласове в БСП

Сегашната позиция на БСП, че единствената пречка пред подкрепа е Петър Илиев, не е подкрепена единодушно от членовете на Националния съвет.

Депутатът Крум Зарков, който е член на Националния съвет, обяви по рано във вторник, че ще гласува "против" БСП да подкрепи проектокабинета на ИТН.

"И не само заради Петър Илиев и неяснотите около други кандидат-министри. Причината е, че очевидно зад този кабинет не може да се състави мнозинство, което да не зависи от ГЕРБ или ДПС. Без това за нито една от точките, по които се споразумяхме с ИТН, няма гаранция за изпълнение. Напротив - сигурно е, че много от тях ще останат само на думи", написа той във Фейсбук.

Говорителят на служебното правителство и член на Националния съерт на БСП Антон Кутев също е гласувал "против". "Но не заради условието, което Изпълнителното бюро на БСП поставя, да бъде отстранен Петър Илиев. Подкрепата за това правителство е вредна и недопустима по много по-съществени признаци от личността на който и да е отделно взет министър", написа той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?