Закъсняват заплати, няма пари за обезщетения и доставчици

Закъсняват заплати, няма пари за обезщетения и доставчици

Министерството на отбраната няма достатъчно средства, с които да изплаща заплати, обезщетения при пенсиониране и задължения към външни доставчици.

Военният министър Николай Младенов съобщи във вторник, че МО не е платило командировъчните на българските представители и служители към НАТО в Брюксел, военното командване в Монс и други – общо 128 души. По драматичен начин с помощта на финансовото министерство в последния момент - в петък вечерта миналата седмица - са били осигурени заплати за близо 500-те български военнослужещи в Афганистан.

"Проблемът е, че няма пари. Правим всичко възможно, дори и да има закъснения в изплащането на заплатите, те да бъдат изплатени до края на годината", посочи Младенов.

Той съобщи още, че е поискал среща с президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов в сряда, за да го запознае с трагичното положение в системата за отбраната.

"Системата е била източена по най-драматичния възможен начин", добави Младенов.

До момента президентът, който е изключително активен по други обществени въпроси, не е коментирал липсата на средства в армията, а и в предишните години в качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България не е давал публични сигнали, че е забелязвал източването на системата.

Очаква се до края на годината Министерството на отбраната да натрупа дългове за 350 мил. лева. Все още не е ясно как ще бъдат уредени проблемите с дължимите пари на доставчици и по договорите за модернизацията на армията

"Има проблеми със заплащането на всички", резюмира ситуацията в министерството Младенов.

Зам.-военният министър Аню Ангелов пък съобщи, че има проблеми и със средствата, които се изплащат на военнослужещите при пенсиониране – 20 заплати и вероятно ще се мине към разсроченото им разплащане.

Споделяне

Още по темата

Още от България