Заключителни митинги в Букурещ преди референдума за отстраняване на Бъсеску

Заключителни митинги се състояха снощи в Букурещ за референдума за отстраняване на президента Траян Бъсеску в неделя, 29 юли, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА в петък.

Близо 40 000 души са участвали, според организаторите, на митинг на управляващия Социал-либерален съюз, който отстрани Бъсеску с гласуване в парламента по обвинения в превишаване на правомощия. И.д. президентът Крин Антонеску, премиерът Виктор Понта, председателят на Консервативната партия Даниел Константин и кметът на Букурещ Сорин Опреску призоваха румънците да участват на референдума и да гласуват за сваляне на Бъсеску.

Отстраненият президент участва снощи в митинг, организиран от Демократично-либералната партия на Площада на революцията, който според организаторите е събрал над 15 000 души. Лидери на демократ-либералите призоваха румънците да бойкотират референдума, за да не дават легитимност на "държавния преврат" на Социал-либералния съюз. Мнозина от присъстващите на митинга носеха бели блузи и моряшки шапки (Траян Бъсеску е бивш морски капитан).

За да бъдат признати резултатите от референдума, в него трябва да участват 50 процента плюс един от всички румънски избиратели, тоест над 9 милиона.

Агенция Аджерпрес цитира проучване на Пъблик афеърс, осъществено в периода 24-26 юли, според което избирателната активност в неделя ще бъде над 50 процента, а над 65 процента ще гласуват за окончателно отстраняване от поста на Бъсеску.

Споделяне

Още от Балкани