Закон изважда на светло брокерите на имоти

Закон ще извади на светло брокерите на имоти и ще доведе до намаляване на измамите в сектора. Това обявиха от Националното сдружение “Недвижими имоти”(НСНИ) Оттам са готови със законопроекта и имат обещание от депутати, че ще бъде внесен в парламента до края на годината.

Всички брокери – физически и юридически лица - влизат в публичен регистър, предвижда законопроектът. Така ще излязат на светло легитимните участници в пазара на недвижими имоти. Само публичността може да доведе до намаляване на измамите, защото хората ще знаят кой има право да упражнява тази професия, мотивира решението Страхил Иванов, председател на сдружението през 90-те години.

За целта се създава браншова камара на брокерите, която ще поддържа регистъра. Камарата на брокерите ще бъде по подобие на тази на нотариусите, казаха от НСНИ.

Въвежда се и изискване за образователен ценз и професионална подготовка на брокерите. Урежда се и начинът на работа между брокерите и клиента чрез сключването на договор. По този начин се осигурява защитата на потребителите, посочи Лъчезар Искров, шеф на НСНИ от 2004 до 2008 г.

Освен това е предвидено в регистъра да фигурират всички сделки с недвижими имоти. По този начин ще бъдат защитени и интересите на държавата, отбеляза Искров.

Въвежда се и задължителна застраховка “професионална отговорност“ за посредниците при сделките с недвижими имоти. Застраховката ще е своеобразната “врата“ за намаляване на измамите и ще даде необходимите правни гаранции за това, изтъкна Орлин Владиков, който беше председател на сдружението в периода 2002-2004 г.

“На етапа сме, на който всички казват: “Браво, чудесно, време беше“, и се надяваме, че ще увенчаем с успех усилията да регламентираме нашата дейност и професия. Тъжното е, че го правим със собствени усилия, с ентусиазъм и доброволен труд. На други пазари тези неща са азбучна истина, която е отдавна наложена и приета. Не искаме нищо по-различно от това да сме част от един световен и единен пазар, да сме признати съвременни оператори и търговци“, каза Иван Велков, председател на НСНИ в момента.

Точни данни за “сивата“ икономика при сделките с имоти няма. Според Иван Велков има намаляване на броя сделки, но не и на размера на самия сив сектор.

В момента на пазара на недвижимите имоти работят около 2000 посреднически фирми, от които 264 са членове на националното сдружение.

Споделяне

Още от Имоти