Закон за легализиране на проституцията готвят МВР и туристическият борд

Закон за легализиране на  проституцията готвят МВР и туристическият борд

МВР и Националният борд по туризма (НБТ) започват работа по създаването на проектозакон за легализиране на проституцията в България. Проектът ще е готов до няколко месеца, заявиха на съвместна пресконференция във вторник представители на МВР и неправителствената организация, обедняваща интересите на туристическия бранш.

Идеята на инициаторите е преди всичко да се гарантира контрол върху проституцията и държавата да събира пари от този вид дейност. В момента думата “проституция” присъства в българското право единствено на Наказателния кодекс и то в контекста на насилствено принуждаване към този тип дейност.

От МВР и НБТ признаха, че все още нямат представително проучване за спецификата на проституцията в страната, нито е направено социологическо изследване за отношението на българите към легализирането ѝ. Не е направена и оценка колко губи държавата от това, че проституцията не е регламентирана.

“Предстои тези оценки да бъдат направени”, заяви изпълнителният директор на НБТ Поли Карастоянова. По думите на зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков ще се направи анкета и сред действащите “жрици на любовта” за тяхното отношение към подобен закон.

Като основен двигател от страна на държавата за създаването на този закон бе представен именно Пенков, макар че лидерът на лидерът на ДПС Ахмед Доган предложи преди години проституцията да бъде легализирана. В работната група, която трябва да го изработи проекта, участват народният представител Светослав Спасов (НДСВ), Поли Карастоянова, юридическият съветник на НБТ Янита Тончева и прокурори от Върховна касационна прокуратура.

По време на пресконференцията членовете на работната група определиха старта на тяхната работа като “исторически ден”, в който ще бъде започнат един “амбициозен проект”, воден от “обществения интерес”.

Като основните идеи след първото заседание на групата се оформиха определянето на публичните домове като единствено място за упражняване на тази дейност, въвеждане на разрешителни, забрана за упражняване на професията за лица под 18 години и задължителен медицински контрол.

“Публичните домове няма да бъдат строени в близост до болници, учебни заведения и храмове”, добави депутатът Светослав Спасов.

Според Камен Пенков вече има съпротива от сводниците срещу прокарването на този закон. По негова оценка след приемането му криминогенната обстановка ще се успокои. Той предположи и че самите сводниците ще изчезнат.

“Със сигурност ще има едно чувствително свиване на печалбите от проституция. Всеки вид дейност, която се упражнява извън този закон, ще се инкриминира”, каза още зам.-министърът. Според него приемането на нормативния акт няма да създаде проблеми пред МВР и прокуратурата да доказват пред съда актовете на насилственото принуждаване към проституиране.

По думите на юридическия съветник на НБТ Янита Тончева вече се проучва законодателството на Холандия, Гърция, Германия, Франция и Австрия.

“Тепърва ще решаваме дали да се спрем на по-либерален модел, какъвто е в Холандия или на по-консервативен”, каза още Тончева.

Това е първата по-голяма инициатива на НБТ, който бе създаден в началото на месец май 2006 г. след като ЕС поиска България да има една легитимна структура, която да представлява бранша.

Създаването на организацията бе подкрепено основно от сериозните играчи в бранша, като големите туроператори ТУИ, ИТС и "Томас Кук", Красимир Станев (изпълнителен директор на "Албена" АД), Борислав Дионисиев (собственик на "Бест тур" ЕООД), Радосвет Радев (изпълнителен директор на "Дарик радио"), президентът на Българската голф асоциация Красимир Гергов, собственикът на "Виктория груп" Ветко Арабаджиев, президентът на "МИГ груп" Слави Бинев, собственикът на "Селена холдинг" Младен Мутафчийски, съдружникът в "Глория палас" АД Николай Божинов и "Св. св. Константин и Елена" (собственост на варненската икономическа група ТИМ).

Споделяне

Още от България