Закон за розата и стандарт за розовото масло са новата кауза на министър Найденов

ДДС може да падне за търговията със зърно

След въвеждането на стандарти за разнообразни хранителни продукти, чийто ефект се изразява предимно в поскъпване на въпросната стока, земеделският министър Мирослав Найденов е решил да въвежда и стандарт за розовото масло.

Експерти от агроминистерството ще работят по създаването на стандарт за розовото масло и Закон за розата и розопроизводството, съобщи пред “Дарик” министър Найденов.

Този сектор спечели от лошите метеорологични условия, защото дъждовете през последния месец допринесоха за по-качествена реколта, за сметка на други сектори като производството на плодове, коментира Найденов.

Розопроизводители от Казанлъшко вече обявиха, че очакват добив средно до 400 кг розов цвят на декар. Изкупната цена на килограм розово масло тази година пък се очаква да достигне около 6000 евро.

“Наскоро приключихме с виното, приеха окончателния вариант на Закона за виното. Това, което ще работим в момента, аз съм го обещал на региона, нужен е специален закон, ангажираха се и местни депутати. И в този закон ще заложим, както в закона за виното, този стандарт, за да може етикетът на България – тя се свързва с розата и розовото масло, да бъде защитен. Надявам се да има инициатива и то от всички парламентарни групи, защото няма как да си разделим розовото масло”, каза още Найденов.

Министърът призна, че “трудно ще направим българския парфюм, който ще пребори френските аромати”.

Найденов коментира още, че лошото време ще намали обема на земеделската продукция спрямо миналата година, но качеството ѝ ще е по-добро.

Найденов отбеляза още, че за изхранването на населението са необходими около 1.5 млн. тона пшеница, а “ние ще имаме близо 4 млн. тона”. Той беше категоричен, че няма да има поскъпване на хляба. Няма тенденция за поскъпване и на фуражите, допълни министърът.

Заради ниските температури производители на плодове и зеленчуци обаче търпят сериозни загуби. Рязко ще падне реколтата от череши, родно производство, потвърди прогнозите на земеделските производители Мирослав Найденов. По всяка вероятност ще има и скок в цените, но все още никой от фермерите не се ангажира с колко ще поскъпне килограм череши тази година.

За да няма източване на ДДС се обсъжда налогът да падне за търговията със зърно, съобщи още Найденов. Той това се закани, че “някой ще изгърми, ако е правил нарушения”, защото непрекъснато се правят проверки.

За източването на ДДС в търговията със зърно още през април заговори финансовият министър Симеон Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?