Закон за статута на руския език предизвика протести в Украйна

Закон за статута на руския език предизвика протести в Украйна

Близо 1000 протестиращи срещу вчерашното решение на украинския парламент за статута на руския език влязоха в сблъсък с приблизително същия брой полицаи за борба с безредиците в центъра на Киев, предаде Ройтерс. Протести започнаха или се планират и на много други места в Украйна.

Парламентът на страната одобри във вторник на първо четене законопроект за промяна в държавната езикова политика, според  който руският език ще получи статута на регионален език в 13 от  27-те области на страната. Законопроектът бе подкрепен от 248 депутати в 450-членната  Върховна рада при необходими 226 гласа.

При промяната се запазва статутът на украинския като  единствен официален език, но се разширяват езиковите права на  националните малцинства. Законопроектът въвежда норма, съгласно  която в регион с над 10 процента национално малцинство езикът на това малцинство придобива статут на регионален. Ако влезе в сила законът, руският ще стане регионален език в 13 области, татарският - в Автономната република Крим,  унгарският - в Закарпатската област, а румънският - в Черновицката област.

Четирима депутати от парламентарната група на опозиционния  блок "Наша Украйна-Народна самоотбрана" започнаха още вчера гладна стачка в знак на протест срещу приемането на законопроекта.

Председателят на украинския парламент Володимир Литвин и заместникът му Микола Томенко подадоха оставки. Литвин напусна пленарната зала, а процедурата по гласуването бе ръководена от първия му заместник, комуниста Адам Мартинюк. Володимир Литвин, лидер на центристката Народна партия, заема председателския пост в Радата от 2008 г.. Томенко пък е от партията "Отечество" на Юлия Тимошенко.

В сряда силите на реда използваха палки и сълзотворен газ, за да изтласкат протестиращите далеч от сграда, където президентът Виктор Янукович бе свикал пресконференция. Той обаче отмени в последната минута брифинга, на който се очакваше да направи равносметка на домакинството на Украйна на европейския шампионат по футбол. Вместо това Янукович поиска спешна среща с Литвин и с лидерите на парламентарните фракции.

Участниците в протеста настояват Янукович да наложи вето на закона.

ИТАР-ТАСС съобщава, че на редица места в Западна Украйна са започнали протестни акции в защита на украинския език. Областните съвети в Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска област обявиха, че мобилизират хора за участие в протестна демонстрация в Киев, блокиране на парламента и държавните служби. В сайтовете на медии и партийни централи са поместени телефоните на организаторите.

В Лвов опозицията блокира сградата на областната администрация и не допуска чиновниците на работните им места. В много западни областни центрове се появяват палаткови лагери. Опозицията заплашва да блокира шосета и жп линии и да се обърне към ООН, ПАСЕ и украинската диаспора, за да изрази възмущението си от приетия закон.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?