Закон забранява казина на по-малко от 100 метра от студентски общежития

Казина и игрални зали, които работят след 22.00 часа, да не могат да бъдат разположени на по-малко от 100 метра от студентски общежития или вътре в тях. Това реши парламентът с промени в закона за висшето образование, предложени от депутати от различни парламентарни групи и подкрепени единодушно на първо четене.

При заварено положение заведенията, които не отговарят на новите условия, трябва да прекратят дейността си след изтичане на лиценза, издаден от Държавната комисия по хазарта. Максималната продължителност на лиценза е пет години.

Определя се статутът на студентското общежитие като вид жилищна сграда и тази дефиниция дава възможност за прилагане на специален режим , се посочва в мотивите към законопроекта.

Същевременно с промените се забранява на вузовете да предоставят ползвано от тях имущество, независимо от собствеността, за откриване на игрални зали и казина по смисъла на Закона за хазарта, както и за заведения с работно време след 22.00 ч.

Депутатите задължиха министъра на образованието да извършва проверки поне веднъж на две години във всяко висше училище, което управлява имоти публична държавна собственост. При неизпълнение на препоръките за отстраняване на нарушенията в поставения срок (не по-дълъг от 3 месеца) той има право да предложи на министъра на финансите да спре изплащането, изцяло или частично, на държавните субсидии за социално-битови разходи, определени за съответната година за висшето училище. При отстраняване на нарушенията неизплатените средства ще се изплащат със задна дата.

Споделяне

Още от България