Закон задължава чуждестранните технологични компании да откриват офиси в Русия

Закон задължава чуждестранните технологични компании да откриват офиси в Русия

Президентът Владимир Путин подписа закон, задължаващ големите чуждестранни технологични компании да откриват свои филиали или представителства в Русия, ако искат да развиват дейност в страната, предаде Ройтерс, като се позова на документ, публикуван днес от правителството.

Това е поредна стъпка на Москва за засилване на контрола ѝ върху големите айти компании. Русия се стреми да увеличи контрола си върху интернет и да намали своята зависимост от чуждестранни компании и други държави.

Москва наложи глоби на технологични фирми, за това че не премахват съдържание, смятано от нея за противозаконно, санкционира Туитър (Twitter), като забавя скоростта му на работа, а вчера заведе ново дело срещу Гугъл (Google) за нарушаване на законодателството за личните данни..

От 1 януари 2022 г. собствениците на интернет ресурси със седмична аудитория над 500 000 руски потребители ще трябва да разкриват филиали, представителства или да регистрират в Русия юридически лица, които "ще представляват в пълен обем интересите на главните компании", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят