Закон засилва контрола на правителството над правосъдието в Турция

Турският президент Абдуллах Гюл обнародва противоречивия закон за Висшия съвет на съдиите и прокурорите, който засилва контрола  на правителството над правосъдието, съобщи агенция Франс прес.

Законът урежда организацията и компетенциите на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, една от висшите юридически институции в страната, като дава на министъра на правосъдието последната дума в процеса на назначаване на магистрати.

Същевременно турският парламент одобри промени в закона, засилващ контрола върху интернет, съобщи турското англоезично издание "Тудейс заман".

Преди две седмици Меджлисът прие новия закон, а миналата седмица и президентът Абдуллах Гюл го одобри, но помоли депутатите да преразгледат няколко члена, които според него са антидемократични.

След като народните представители внесоха поправки в няколко члена, късно снощи парламентът одобри изменения закон. Променени са два члена, които президентът Гюл е окачествил като "проблемни".

Според една от промените Дирекцията по телекомуникации ще има право да получава данни за интернет трафика само със съдебна заповед, освен в случаи, при които има опасност от кибератака или вируси.

Турската опозиция бе призовала Гюл да наложи вето на закона, докато ЕС открито изрази безпокойството си пред Анкара от поставяне под въпрос на независимостта на правосъдието.

За да се опита да успокои критиките, държавният глава направи нещо необичайно - аргументира в декларация даденото от него одобрение на новия закон.

Гюл подчерта в декларацията, че е изразил възраженията си по отношение на 15 законови положения, противоречащи явно на конституцията, но увери, че тези положения са били взети под внимание при обсъжданията в парламента.

Така аз реших да го одобря, преценявайки че другите членове /от закона/ може също да бъдат разгледани от Конституционния съд, изтъкна държавният глава.

Тези поправки не успокоиха гнева на опозицията, която веднага потвърди намерението си да сезира веднага Конституционния съд, според източници от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Дебатите в парламента около проектозакона бяха много напрегнати. Няколко пъти депутати от мнозинството и от опозицията дори си размениха юмручни удари в парламентарната зала.

Същевременно турският парламент одобри промени в закона, засилващ контрола върху интернет, съобщи турското англоезично издание "Тудейс заман". Преди две седмици Меджлисът прие новия закон, а миналата седмица и президентът Абдуллах Гюл го одобри, но помоли депутатите да преразгледат няколко члена, които според него са антидемократични.

След като народните представители внесоха поправки в няколко члена, късно снощи парламентът одобри изменения закон. Съгласно одобрените поправки Дирекцията по телекомуникации ще може да иска само ограничена информация за интернет трафика на потребителите от интернет доставчиците и то само със съдебно решение, посочва в."Хюриет дейли нюз". Исканата информация за интернет трафика няма да се отнася до съдържанието на уеб комуникациите.

Освен това ръководителят на Дирекцията по телекомуникации ще трябва да се обърне към съда в рамките на 24 часа, за да оправдае решението си за забрана на достъпа до някои уеб сайтове. Съдът, който ще бъде посочен от Висшия съвет на съдиите и прокурорите, ще трябва да се произнесе в рамките на 48 часа, след като бъде сезиран от ръководителя на Дирекцията по телекомуникации.

Същевременно опит на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието да се дадат пълномощия на ръководителя на Дирекцията по телекомуникации да спира всякакъв интернет достъп в случай на кибератака, е бил осуетен след послание от президентството към министерството на правосъдието, посочва в."Хюриет дейли нюз".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани