Законът “Анти-Кунева” мина на първо четене с обещание да не е точно такъв

Законът “Анти-Кунева” мина на първо четене с обещание да не е точно такъв

Поправките в Закона за политическите партии, насочени срещу формацията на Меглена Кунева и предложени от лидера на РЗС Яне Янев минаха на първо четене в парламента в четвъртък с гласовете на ГЕРБ и на независимите депутати

Текстовете предвиждат да не може дадена партия да дублира името на регистрирано вече сдружение. Според текстовете не може и партиен лидер да заема този пост, ако допреди една година е бил в управлението на международна организация, в която България не членува.

Предвижда се тези разпоредби да важат за новосформирани партии, които са се учредили след 30 юни тази година, а формацията на Кунева беше сформирана на 1 юли.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), а и лидерът на РЗС Яне Янев декларираха, че тези текстове няма да останат такива и ще бъдат преработени между първо и второ четене. Янев обяви, че е нямал намерение да вкарва текстове в полза или против която и да било формация, а идеята му идвала от това, че някой едва ли не можел да открадне името на Червения кръст или на "Отворено общество", например.

Разграничаваме се от този така написан текст, но трябва да има дискусия и да се търси решение на въпроса с кражбата на имената, заяви и Искра Фидосова. Тя приемала заявлението на Янев, че е станала "правописна грешка", като е записано, че текстовете ще важат от 30 юни тази година. Намерението на РЗС било ограничението да е за формации, регистрирани догодина.

Другата промяна е, че парите от субсидията няма да следват народния представител и той няма да има право да ги получава дори и да напусне формацията, от която е бил избран, а средствата ще остават за групата, с която депутатът е влязъл в парламента.

Поправката стана актуална покрай роенето в Народното събрание, след което част от независимите декларираха принадлежност към ГЕРБ и субсидията им отива към управляващата формация.

Разписаният от Янев проектозакон също така регламентира и улесняването на закриването на вече съществуващи формации, но с малка електорална подкрепа и затрудняването на създаване на нови.

Новоучредените партии ще трябва да декларират имуществото си, с което се създават, а Държавна агенция "Национална сигурност" ще проверява произхода на средствата. Малките регионални партии, които в името и устава си са записали, че работят на територията на даден регион, няма да могат да се явяват на национални избори.

Депутатите отхвърлиха предложените от лидера на ДСБ Иван Костов промени. ГЕРБ не приеха искането му пари от държавната субсидия да не може да се даряват - тема, станала спорна покрай решението на ГЕРБ да дари пари за пострадалите при наводнението от село Бисер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?