Изпълнителният директор на затворената банка Илиян Зафиров:

Законът на Пеевски и Цонев за КТБ не цели това, което се рекламира

"Тая дупка от 4.2 милиарда лева откъде я изкопаха? Тя стига чак до Китай!"

Илиян Зафиров. Снимка: БГНЕС

"Най-вероятно не се цели това, което се рекламира." Това бе лаконичният коментар на изпълнителния директор на Корпоративна търговска банка (КТБ) Илиян Зафиров по повод закона, предложен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев и анонсиран от първия като идея за "пълно опубличаване" на схемите около банката.

Зафиров бе призован в петък в столичното следствие заедно с колегите си от управителния съвет на КТБ Георги Христов и Александър Панталеев. Останалите трима обаче отказаха да говорят пред медиите. Зафиров пък обясни, че са призовани, за да дадат образци от почерците си за графологична експертиза.

"Тая дупка от 4.2 млрд. лева в КТБ откъде я изкопаха? Тя стига чак до Китай! Това е атака, това е война, а кой има интерес от това ще се разбере", добави Зафиров. По думите му тези липси били предопределени още през юни или юли, когато е имало твърдения за "дупка" от 3.5 млрд. лева.

По повод общото предложение на ГЕРБ и ДПС във временната финансова комисия – парламентът да задължи със законови промени БНБ да оздрави КТБ, той коментира, че за тази цел не е необходимо да се инвестират толкова сериозни държавни средства.

Държавата може да помогне и без да дава пари кеш

"Не е нужно, както казват, да се наливат средства от държавата, които да се плащат години. Държавната подкрепа може да има най-различни форми, включително и държавна гаранция, депозит, който може да бъде върнат до една година. Има много начини банката да бъде подкрепена от държавата, така както беше подкрепена една друга банка (Първа инвестиционна банка – бел.ред.)", каза Илиян Зафиров, допълвайки, че шансът КТБ да бъде спасен бил много голям.

"Банката беше с най-добрите ликвидни буфери в цялата система. Ако някоя друга банка може да издържи на тегления над 20% от привлечените средства, това е абсурд", продължи изпълнителният директор на КТБ.

Той добави, че банката е била под всекидневен дистанционен надзор и "има над 50 вида справки, които така са направени, че да се засекат нередности, т.е. ако нещо е манипулирано, се хваща информацията". Според него в "Банков надзор" на БНБ работят добри професионалисти, които в момента разследващите се опитвали да обвинят "и с този претекст да оневинят бездействието и действията на останалите участници в тази история".

"Как успя г-н Иван Искров да намери и събере всички политически сили за един уикенд, заедно с правителството, и да решат сходен проблем, а две седмици не намери време да предложат какъвто и да е вариант на КТБ. Нямам обяснения на това, не съм екстрасенс, за да вляза в главата на г-н Искров", заяви Зафиров запитан кой е бездействал по казуса.

Банкерът посочи още, че в случая може да има съвпадения на различни интереси. Запитан дали има съвпадение с един политик, който сега е написал проектозакон за КТБ, той бе лаконичен: "Имаше някои съвпадения с някои кредити, които бяха предсрочно изискуеми, които сега са оценени на нула риск при положение, че са със 150 дни просрочие и които са свързани с една цигарена фабрика".

Методиката за одита може да включва "и дракони, и зайци"

Той изрази сериозни съмнения по отношение на начина, по който външните одитори са извършили проверката на състоянието на банката. Според него въпросната методика била твърде широка и в нея можело да влязат "и дракони, и зайци".

"Тук не говорим за това, което "Банков надзор" ползва, а говорим за това, което се прилага при обезценка на активите на банката, което е вътрешна методика. Предишната методика, беше съобразена с предишната наредба през април месец. Сега, тази е някаква нова и как се е получила дупката – с някакви произволни оценки на обезпеченията на фактите около кредитополучателите", добави Зафиров.

Той отказа да назове имена на ВИП-клиенти на банката, посочвайки, че всичките им клиенти били ВИП. Според Зафиров над 90% от информацията за КТБ, която излиза по медиите не е особено точна. Опроверга информациите за безлимитни кредитни карти, заявявайки, че "такова нещо няма в природата".

Винаги става дума за пари

"Води се битка за спасяването на банката, респективно за нейното доразрушаване. Каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари. Тази ситуация не е банката сама по себе си да бъде атакувана. Атаката според мен е свързана и с някои по-глобални проблеми – икономически, геополитически. Просто за съжаление банката попадна в разгара на една геополитическа битка. Тя е основно свързана с енергийните потоци, с шистовия газ и т.н.", коментира още Зафиров, след като излезе от столичното следствие.

По повод твърденията на ръководството на банката, че причина за раздора между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и Пеевски са станали необслужвани от депутата и майка му Ирена Кръстева кредити, той не можа да конкретизира кога двамата са спрели да си покриват вноските.

На въпрос дали знае за проблеми между Пеевски и Василев Зафиров отново не бе конкретен: "Знаете, че ако гръмне едно оръжие, има и спусък. Това, че някой е натиснал спусъка не означава, че това нещо е в основата на всичко".

Изпълнителният директор на КТБ допълни и, че според него случилото се с банката е предизвикано изкуствено и има за цел да се отделят активите, които са все още апетитни, и да се вземат от определени хора.

Зафиров е обвиняем за източването на 206 млн. лева от частната банка заедно с Василев, другите директори изпълнителните директори Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова. Обвинения по делото получи и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Споделяне

Още по темата

Още от България