Законът не изисквал антикорупционната проверка на Пеевски да е публична

Външната политика изтласка борбата с корупцията, смята президентът

Законът не изисквал антикорупционната проверка на Пеевски да е публична

Законът не изисквал новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да обявява резултатите от проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това стана ясно от думите на нейния председател Пламен Георгиев по време на международната конференция "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията", организирана във вторник под патронажа на президента Румен Радев.

Темата за проверката срещу Пеевски бе повдигната от председателя на сдружение "Боец" Георги Георгиев, който прекъсна изказване на шефа на КПКОНПИ, обвинявайки го в лицемерие, тъй като комисията не прави нищо по сигнал на организацията. Както е известно, от "Боец" сезираха институцията на Пламен Георгиев с данни за незаконно придобито имущество и активи от Пеевски, но до момента оттам не са обявили официално решение.

"Приключен е сигналът. Ще направим една пресконференция. Нека не сега", реагира впоследствие шефът на "Антикорупция" пред журналистите, уверявайки ги, че "може да свикаме, ако има интерес, една пресконференция. Всичко ще дадем, всичко ще обясним. Няма какво да крием."

Запитан защо тогава на ведомствения сайт няма никаква информация за проверката, Георгиев обясни, че законът изисква да бъде публикувана информация за проверка на конфликт на интереси, но не и за разкриване на данни за извършено престъпление.

Добави и че към момента в КПКОНПИ има 30 приключени проверки, сред които и тази срещу обвинената за подкуп в особено големи размери кметица столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

В комисията тече и друга проверка срещу Делян Пеевски, която бе образувана по сигнал за конфликт на интереси заради внесения от него в парламента медиен проектозакон. Пламен Георгиев обаче не коментира докъде е стигнала тя.

Президентът критикува антикорупционните усилия на управляващите

"В България за корупция се говори много, но се прави малко. Необходимостта от фокусиране на общественото внимание върху проблемите на корупцията е особено актуална, защото това внимание е изтласкано почти изцяло в полето на външната политика, а всички знаем, че за корупцията няма почивен ден", заяви малко по-рано пред форума президентът Румен Радев.

Така държавният глава за пореден път през последните месеци атакува правителството за слабите резултати в борбата с корупцията. По думите му оставена без обществено внимание, корупцията се разраства като раково образувание, а "когато искаме да се борим с дадено негативно обществено явление, трябва да имаме ясна дефиниция за него".

"Едно е безспорно ясно, че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Тя овладява основни лостове на държавното управление и ги подчинява на частни интереси. Генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства икономиката и отблъсква инвеститорите. В България корупцията се превръща в основна спирачка за развитието на стратегически за България цели", добави президентът.

Според него усилията на бизнеса "се насочват вместо в развитието на иновации и конкурентноспособност към търсене на подходящия човек в държавната администрация, който с определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществената поръчка", което е "убийствено за бъдещето на нашата икономика".

"Когато говорим за европейска интеграция, едва ли останаха наивници, които смятат, че тя е възможна без борба с корупцията и без постигането на безкомпромисни резултати", каза още Радев.

"Многократно съм призовавал за всеобхватен подход за борба с корупцията – широкомащабни законодателни инициативи, концентрирани върху разследване на корупционни схеми в настоящето. Настоявал съм за единен и независим орган за разработване и прилагане на ефективни мерки за гарантиране на прозрачност на собственост, изразходване на публични средства и на вземане на управленски решени", продължи държавният глава.

Повтори за пореден път и тезата си, че всяка държава развива свой собствен антикорупционен модел, базиран на социални, икономически и политически характеристики.

"Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и прилагане на антикорупционни мерки, да видим какво става отвън тази ограда, да черпим опит от добрите европейски практики", посочи Радев, въпреки че самият той никога не е подкрепял варианта България да възприеме т.нар. румънски модел по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?