Законът пречи на МВР да пребори проституцията, обяви Петканов

Законодателите или да легализират проституцията или да я инкриминират като престъпление. За това настоя по време на днешния парламентарен контрол вътрешният министър Георги Петканов. Той посочи още, че в края на 2002 г. установените от МВР проститутки са били 4611, като най-активно тази дейност се изпълнявала в София, Варна, Бургас, Хасково и Русе. Полицията засякла 366 сборища на жени, практикуващи древната професия, като 109 от тях били магистрални.

След темата за контрабандните канали, НДСВ депутатът Мирослав Севлиевски днес обърна внимание на МВР за магистралната проституция. Севлиевски, който бе сред героите на "яхтения скандал", припомни, че скоро ще започне туристическият сезон и запита Петканов какво прави вътрешното ведомство, за да се пребори с неприятните гледки по магистралите. "От личен разговор с Вас знам, че вече сте се опитвал и правите много в тази посока"-обърна се депутатът към Петканов, но настоя да узнае как шефът на полицията в Ботевград обяснява факта, че не може да се справи с това явление.

Косьо Самоковеца не дължал пари на държавата

Вътрешният министър за първи път от няколко седмици се спря в кулоарите да отговори на журналистически въпроси и обясни подробно казуса с проституцията. Той обаче изгуби желание да говори, когато му бяха зададени въпроси за Иван Тодоров-Доктора и Константин Димитров-Самоковеца - описани в доклада на МВР като контрабандисти.

Петканов подмина въпроса къде се намира Иван Тодоров - Доктора. Според информация във вчерашния брой на в. "Монитор", в момента той е в Южна Америка. Запитан защо МВР не е прибрало задграничния паспорт на Косьо Самоковеца за невнесени данъци, Петканов обясни: "Основанието е да имат финансови задължения, но не към частни лица и търговски дружества, а към държавата и общините".

На въпрос как ще коментира вчерашното предложение на Никола Филчев за създаване на поредния център за борба с организирана престъпност, МВР-шефът заяви, че главният прокурор знае всичко и сигурно има основания за такова предложение.

Петканов обясни, че решаването на проблема с проституцията е приоритетна задача на МВР и във ведомството имало създадена специална група за борба с това явление. Хората му обаче били безсилни, защото според българското законодателство проституцията, макар да води след себе си често пъти изнасилвания или убийства, не се третира като престъпление. Единственото което можели да направят служителите на реда, било да напишат предупредителен протокол срещу задържаното лице. Често пъти, заради пропуска в законодателството, проститутки подавали жалби, че служители на реда им ограничавали човешките права. Отказвали и да свидетелстват срещу сводниците и каналджиите.

Затова Петканов настоя след широк обществен дебат да се реши дали това явление да се легитимира, или да се обяви за престъпление. Той обясни, че за първото ще бъде необходим специален закон. Ако пък бъде решено, че проституцията е престъпление, трябвало само да се променят 1-2 члена в Наказателния кодекс.

Самият министър не пое ангажимент сам да предложи решаване на казуса. Той дори отказа да даде собственото си мнение, с мотива: "Ако МВР го инициира вие ще ми кажете, че нарушавам човешките права". Според Петканов проблемът е социален и икономически, а на неговото ведомство не му било работа да решава подобни проблеми. Това било работа на Министерство на образованието, на социалното ведомство, на Агенцията за закрила на детето и на парламента. МВР било готово да съдейства.

В същото време депутатът Севлиевски каза, че очаква от Петканов, като виден специалист по наказателно право, да даде разрешение на проблема и да инициира промени.

Темата за легализиране на проституцията се повдига за втори път по време на мандата на Симеон Сакскобургготски. Първи стори това преди повече от година лидерът на ДПС Ахмед Доган, като заяви, че движението ще предложи специален закон в тази насока.

Споделяне

Още от България