Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Законът за 12-те сделки на кантар при вето на Първанов

0 коментара

113 депутати от НДСВ и ДПС днес приеха на първо четене промените в закона за приватизация, премахващи съдебния контрол при продажбата на 12 дружества, сред които Булгартабак и БТК. Както се очакваше, и БСП, и СДС гласуваха против. Срещу проекта на кабинета обаче се обявиха петима царски депутати, а други петима техни колеги по група се въздържаха. Против бяха Никола Николов, Пламен Кенаров, Мариана Асенова, Димитър Стефанов и Теодора Литрова. Мима Ненкова, Мария Гигова, Клара Петрова, Николай Чуканов и Николай Бучков се въздържаха.

Още преди гласуването и дебатите по проекта, председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов заяви категорично пред журналисти, че ако президентът Георги Първанов наложи вето над промените, управляващата коалиция ще го прегласува автоматично, без никакви промени.

Днешното гласуване обаче показва, че ако се стигне дотам, само петима отсъстващи от НДСВ и ДПС ще се окажат фатални за съдбата на промените.

За отхвърляне на президентско вето са необходими 121 гласа. НДСВ депутатите общо са 115, а ДПС - 20. След днес е ясно, че царските избраници могат да разчитат на максимум твърди 105 гласа, които заедно с пълната бройка на ДПС, включително и Доган, правят мнозинство от 125 гласа. При това не е ясно как ще гласуват в зала и отсъстващите днес 12 депутати от управляващата коалиция.

След гласуването, вицепремиерът Николай Василев заяви, че ще разговаря лично с десетимата депутати от НДСВ, за да чуе мотивите им.

Близо 3 часа, прекъсвани от почивки, продължиха дебатите по промените, въвеждащи специален режим за 12 дружества. Съдебният контрол върху сделките с тях се премахва. Вместо това, крайното решение за техните купувачи ще се взема от Министерския съвет и ще се одобрява от парламента.

По време на обсъждането, освен вицепремиера Николай Василев в пленарната зала присъстваха и министърът на вътрешните работи Георги Петканов, министърът на отбраната Николай Свинаров, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов и целият надзорен съвет на ведомството.

Участие в обсъжданията взе само Василев, а колегите му Петканов и Свинаров мълчаливо наблюдаваха дебатите между депутатите и не се изказаха по закона нито в зала, нито в кулоарите. Когато миналата седмица правителството прие проекта, за негови автори бяха обявени 7 министри - Василев, Петканов, Свинаров, Велчев, Дикме, Петров и Ковачев. За да се наблегне на мотива национална сигурност, тогава именно МВР-министърът го представи пред медиите.

БСП иска още доказателства, че Дойче банк е кандидат за Булгартабак

Разискванията по закона започнаха с опит на БСП да отложи първото четене на промените.

В началото на дебатите Петър Димитров от името на Коалиция за България поиска гледането да бъде отложено с мотива, че на заседанието на парламентарната икономическа комисия не са получени достатъчно доказателства, че акциите на "Тобако кепитъл партнърс" са изкупени действително от Дойче банк. На БСП не било достатъчно, че се показва прехвърляне на акциите, била необходима и декларация от страна на Дойче банк, че тя е инвеститорът, който стои зад "Тобако кепитъл партнърс".

Кръстьо Петков от левицата пък поиска лично премиерът да каже дали Дойче банк иска да участва в сделката за "Булгартабак".

Председателят на икономическата комисия Валери Димитров опонира с думите, че джирото е абсолютно достатъчно доказателство за съществуването на пряка връзка между Дойче банк и "Тобако кепитъл партнърс". Механизмът на прехвърляне е чрез едностранна сделка "джиро", при която няма нужда от волеизявление за приемане, обясни той. Това е азбучна истина от търговското право, заяви Димитров.

Отделно, още в средата на януари, шефът на пресофиса на Дойче банк - Лондон Ева Хофелман, обяви официално за медиите, че финансовата институция е изкупила на 100% акциите в дружеството "Тобако кепитъл партнърс", регистрирано за участие в сделката за тютюневия холдинг.

Сигнал за пробойните в царската група

Соколов: НДСВ направи Васил Божков втори по богатство в България
Приватизацията се проваля и тя е съпроводена с мръсни икономически интереси на определени кръгове сред управляващите, заяви от парламентарната трибуна Йордан Соколов от ОДС. Според него 39-я парламент още от началото на дейността си се занимава с приемането на поръчкови проектозакони. За пример той даде първите промени в закона за хазарта, извършени от сегашното мнозинство. С тях, според Соколов, се стигнало до това да се определи Васил Божков за втория по богатство човек в България.
Вторият пример, даден от бившия председател на 38-то Народно събрание, бе за промените в Наказателния кодекс, свързани с отмяна на търсенето на отговорност от банкери за раздаване на необезпечени кредити. След тяхното приемане сам се предал бившият изпълнителен директор на "Агробизнесбанк" Христо Александров.

Още при гласуването, което отхвърли опита на БСП да забави процедурата във времето, стана ясно, че царските редици не са стегнати 100 процента.

При изписването на резултатите на електронното табло се видя, че трима царски депутати са подкрепили искането на БСП за отлагане. По-късно се разбра, че това са Никола Николов, Иван Козовски и Пламен Кенаров.

По-късно, по време на разискванията, Николов взе думата и заяви, че няма да участва в националното предателство, което според него се прави с приемането на тези законови промени и няма да ги подкрепи. Николов апелира към колегите си от НДСВ да променят своята позиция спрямо предлагания от правителството проект. Точно преди месец парламентарната група каза, че е политическа грешка да правим промени в закона за приватизация, напомни той и добави, че няма да участва в тази грешка.

През последните няколко дни Козовски и Кенаров също заявиха публично, че няма да подкрепят промените в закона за приватизация. Те не присъстваха и на общото заседание във вторник на депутатите от НДСВ и ДПС, на което управляващата коалиция реши да застане зад предлаганите от МС промени.

Василев: Най-прозрачната приватизация е чрез МС и НС

С промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол изпълнителната и законодателната власт ще поемат политическата отговорност за успешната приватизация и за европейското бъдеще на България, заяви пред депутатите вицепремиерът Николай Василев. Според него правителството и управляващото мнозинство са решени да завършат приватизацията по прозрачен и бърз начин, а най-прозрачният начин е решенията за приватизация да се вземат от Министерския съвет и от Народното събрание.

Вицепремиерът каза, че през последната година няма доказани сигнали за корупция в българската приватизация. Скандалите във връзка с приватизацията на БТК и Булгартабак идвали от намесата на мощни икономически интереси и на представители на опозицията, които не са успели да раздържавят дружествата по време на техния мандат.

Като опит да се спаси кожата именно на Василев обаче определи промените Иван Иванов от ОДС. Едва 10% от депутатите имат някаква компетентност по приватизационната материя, затова не е добре парламентът да се занимава с конкретни сделки, заяви той. Според него продажбата на Булгартабак е обществен интерес, но не може да мине под шапката на националната сигурност.

Гиньо Ганев от Коалиция за България цитира принципите от Сиракуза като аргумент против премахването на съдебния контрол върху 12-те сделки. Според тези принципи, за да се извади от съдебен контрол дадено действие, трябва да има заплаха спрямо нацията, свързана с нарушаване на територията на страната и с евентуална заплаха от външна военна намеса. Ганев заяви, че съдебният контрол е най-висшият контрол и не случайно актовете на парламента също се контролират от Конституционния съд.

СДС към НДСВ: Ще ви подкрепим срещу Чорни, но не по този начин

Позицията на ОДС винаги е била в подкрепа на приватизацията и за недопускане до участие в нея на кандидати, които заплашват националната сигурност, заяви от парламентарната трибуна синият депутат Никола Николов. Той припомни, че именно такива промени са били предложени наскоро от ОДС, но не са били приети от мнозинството.

Според Николов, предложението на правителството за промени в закона не е добро решение за приватизационната процедура за Булгартабак. Той препоръча тя да се върне към началото си и да не се отнема правото на съдебен контрол.

След дебатите вицепремиера Николай Василев каза, че те показали липсата на аргументи на опозицията против промените. Василев е уверен, че общественото мнение също подкрепя намеренията на управляващите. Вицепремиерът обеща, че предоставената на парламента информация по сделките ще бъде напълно достатъчна, за да се вземе решение за избора на купувач.

Заместник-председателят на ПГ на НДСВ Владимир Дончев обаче заяви, че няма по-ясно правило от контрола на парламента. Смятате, че чиновническият контрол стои по-високо от контрола на парламента, попита той. Дончев посочи, че един от елементите на националната сигурност е липсата на икономическа принуда за страната.

Според зам.председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, правителството Сакскобургготски трябва да бъде поздравено, че поставя на дневен ред приватизацията на ключови за страната предприятия. Според него по време на управлението на Жан Виденов БТК е струвала 1 милиард долара, а по времето на Иван Костов - 600 милиона. Сега струва 240 милиона долара, догодина вероятно цената ѝ ще бъде 100 милиона, а след години може ние да сме готови да платим, за да купят телекома, заяви Местан. Той обърна внимание на това, че от стабилността на тютюневия отрасъл зависи стабилността на етнополитическия модел в България.

Колегата му Юнал Тасим пък определи новият ред за приватизация като даващ по-добри възможности за контрол, защото вместо от седем съдии, сделките ще се контролират от 280 души в парламента и правителството. За Тасим връзката на Булгартабак и националната сигурност идва от факта, че от тютюневия холдинг идват 4% от БВП,а бюджетът получава под формата на данъци близо 700 млн.лв. годишно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.