Законът за авторското право ще се променя спешно заради заплаха от санкции

Законът за авторското право ще се променя спешно заради заплаха от санкции

Спешни промени в Закона за авторското право и сродните му права обеща Министерството на културата. Целта е в него да бъдат отразени европравилата в тази област. Заради несъответствие на българското законодателство с европейското Европейската комисия обяви в четвъртък, че иска от Съда на ЕС България да плаща глоба от 19 121 евро на ден. Санкцията се плаща от деня, в който излезе решението на съда, докато страната не приложи правилата.

Ден по-късно от Министерството на културата, цитирани от БТА, обещаха до седмица промените в закона да бъдат готови. След това те трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Промените трябва да въвеждат правилата на ЕС за финансов мениджмънт и прозрачност за организациите за колективно управление на авторски права. Те събират такси за използване на продукти, обект на авторското право, и след това разпределят постъпленията сред авторите. Европравилата са факт от февруари 2014 г., а крайният срок за въвеждането им в българското законодателство беше 10 април 2016 г.

Загубите за България от липсата на защита на интелектуалната собственост са по-големи от санкциите на ЕК, обявиха в позиция до медиите от една от организациите за управление на авторски права "Музикаутор". От там припомниха, че в края на 2015 г. беше разработен закон в синхрон с европейските разпоредби, но той така и не беше приет от парламента. Според организацията действията на Европейската комисия са симптом за по-сериозен проблем - липсата на политики за защита на интелектуалната собственост, от което България търпи още по-големи загуби за икономиката и културата си.

Като аргумент те посочват, че приходите от авторски права в България са осем пъти по-ниски в сравнение със средните в Европа. България е на предпоследно място в Международния индекс за право на собственост, а според Световната организация за интелектуалната собственост в България авторските права не се разглеждат като икономически ресурс.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?