Законът за горивата се отлага за пренаписване

Ревизоро обеща промени в интерес на тежката индустрия, Караниколов – за дребния бизнес

Едрият бизнес се срещна да реши само своите проблеми със спория закон за нефтопродуктите, сн. БСК

Отлагането на влизането в сила на спорния закон за извършването на дейности с петролни продукти за 1 юли 2019 г. бе одобрено след обрат в парламентарната комисия за борба с контрабандата в четвъртък. Икономическият министър Емил Караниколов получи мандат за изготвяне на поправки на новите правила. Те трябва да удовлетворят претенциите както на тежката индустрия да може да продължи да зарежда машините си от мобилни бензиностанции, така и на дребния бизнес - за намаляване на размера на банковите гаранции за регистрацията на всяка бензиностанция.

Влизащият принципно в сила в края на януари закон раздели бизнеса не само на едър и дребен, но и вся раздор сред работодателските организации, след като Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призоваха правителството да го отложи за туширане на проблемите. Същото поискаха и малки търговци и превозвачи, които заплашиха с протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция.

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) напусна след шумен скандал КРИБ, по чиято инициатива правителството поиска отлагане на закона, мотивирайки се именно с интересите на строителите, минните и металургичните компании. Тя призова депутатите да не отлагат закона, а нейните искания бяха подкрепени от Българската стопанска камара. БПГА се оказа член на камарата от октомври 2018 г.  

Все пак парламентарната комисия одобри отлагането. Това стана след като предложението на правителството предизвика остър дебат, упреци от страна на минния и строителния бизнес, че неговите забележки не са били чути още в хода на приемането на закона, както и критики от страна на БСП към икономическия министър, че не е успял да организира прилагането на закона, въпреки че е имал над шест месеца между одобряването му и влизането му в сила.

Предстоят промени на бързи обороти

Тъй като Караниколов не присъстваше на заседанието, а нямаше и негов заместник, който да представи предложението за отсрочка, процедурата бе нарушена и гласуването отложено. Председателят на комисията Емил Димитров – Ревизоро от "Обединените патриоти" пое ангажимент още в понеделник да свика среща на всички парламентарни групи, за да може да се обединят около други поправки в спорния закон и те да бъдат внесени в деловодството и приети по най-бързия начин.

Докато обаче комисията разглеждаше втората точка от дневния си ред в доста съкратен състав, Караниколов се появи и дискусията за закона за горивата бе възобновена. Така отлагането му бе прието с гласовете и пълномощните на задържалите се до края на заседанието депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Ревизоро се въздържа от гласуване, както и наличните народни представители на БСП и техните пълномощни.

Караниколов съобщи пред депутатите, че вече са поискани от всички засегнати страни предложения за поправки на текстовете, които предизвикаха напрежението. Той обеща да се реши проблемът както на тежката индустрия, която според сегашните правила трябва да зарежда багери, валяци и друга тежка техника на стационарни бензиностанции, така и на дребния бизнес, който негодува от изискването за капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция от 20 хил. лв. за всяка бензиностанция. Според Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива това е в полза на едрия бизнес и ще доведе до фалити на малките обекти, намаляване на конкуренцията и повишаване на цените на горивата.

Оказа се, че на заседанието на комисията на Ревизоро техни представители не са били допуснати, а от КРИБ едва успели да влязат .

Банковата гаранция може да е и 2 лв., но ще я има

Караниколов обаче декларира, че интересите на дребния бизнес също ще бъдат защитени. Той обяви готовност за намаляване на изискваната банкова гаранция, която вече в хода на тежките обсъждания при приемането на закона бе намалена от 200 хил. на 20 хил. лв. Сега можело да се обсъди размерът ѝ да зависи от броя на обектите, които притежава операторът, а можело и да е символична.

"Може и два лева да е, но трябва да има такава, за да излязат на светло всички бензиностанции, да се впишат в регистъра, да се свържат с НАП и да подлежат на стриктен контрол", коментира Караниколов пред журналисти след края на заседанието. "Още следващата седмица ще се свика широка среща на всички представители на този вид бизнес да се обсъди какви поправки в закона да се предложат на Народното събрание", допълни той . Министърът обяви, че ведомството има готовност да работи на бързи обороти за корекциите и те да бъдат приети по-рано от 1 юли. Формално това ще стане с внасянето на други поправки в закона, а сега одобрените трябва да минат в пленарна зала и на второ четене.

Златев: Клякаме пред парите в брой

Преди това в дискусията представители на едрия бизнес обаче коментираха, че дори и два лева да стане гаранцията пак ще има недоволни. Председателят на БПГА и шеф на "Лукойл България" Валентин Златев пък обяви, че "ако се отложи законът, значи сме клекнали пред едни пари в брой". Той каза още, че в представляваната от него асоциация са международни компании и "не може да се позволи на 100-200 души, които могат да изкарат пари от някъде и да платят за протести" да се налагат. Той продължи да настоява, че точно дребният бизнес, който не се афишира с имена на фирми, а се крие в сдружение, стои зад сивия сектор при търговията с горива.  

Караниколов и  ведомството му отнесоха в негово отсъствие тежките критики на БСП, че не е успял да си свърши работата и дори депутатът Драгомир Стойнев призова ръководството на министерството "да си събира багажа и да си ходи, а с него и цялото правителство, за да може да се нормализира работата на държавата".

Министърът обаче обясни след това, че ведомството му има пълна готовност да прилага закона, но той има нужда да бъде изчистен от проблемите и напрежението и да бъде балансиран.

В крайна сметка той получи необходимата отсрочка и декларира, че е готов да разгледа веднага както изработените от едрия бизнес поправки, така и с предложенията на дребния бизнес.

ГЕРБ и Патриотите припознаха исканията на петролния и минния бизнес

Преди това Емил Димитров – Ревизоро и голяма част от депутатите припознаха предложенията за законови промени на тежката индустрия, които по-рано през деня бяха представени пред журналисти след среща в Българската стопанска камара. В нея участва БПГА, която е инициатор на приетия закон. На срещата бяха също представители на Камарата на строителите в България, Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската минно-геоложка камара.

Ревизоро, който е депутат от ВМРО ("Обединени патриоти"), енергично се бореше за прокарване на закона, окачествен от партньора му "патриот" Валери Симеонов като "отвратителен" и "лобистки", защитаващ интересите на големите играчи, на първо място "Лукойл". Самият Димитров се оплака по време на заседанието на комисията си, че постоянно го обвиняват в лобизъм и то дори за противоречащи си едно на друго неща.  

Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев коментира по-рано през деня, че "свидетели сме на един преекспониран и реално несъществуващ конфликт" между работодателските организации. На заседанието се оказа, че всъщност исканията и на БПГА, и на БСК, и на КРИБ са едни и същи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес