Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Законът за храните или за това как не трябва да се правят закони

0 коментара

Приетият преди две седмици променен закон за храните показва как не трябва да се променят закони, засягащи средата за водене на бизнес, особено след като влезе в действие закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Замисълът на промените бе да се даде по-строга процедура за прилагане на т.нар. отговорност за продуктите. Иначе казано, когато някой ви продаде стока, която ви вреди, да може да го съдите за нанесените щети или нарушените принципи на продажбата, свързани с информирането на купувача. Продуктовата отговорност е основно изискване за търговия на пазара на ЕС, а и на всеки относително сложен и просветен пазар.

В тези случаи се прилагат чл. 349 и 350 от Наказателния кодекс. Законът за храните би трябвало да направи ясни правилата, по които купуващият да се ориентира. Точно това законът не прави.

Той предвижда издаването на двадесет (20) наредби от различни министерства и предполага наличието на други седем (7), от които две не съществуват. Тези наредби се занимават предимно със стандарти, които вероятно подлежат на уточнение и промяна. Затова и определянето на детайлите в закона е неудобно; процедурата на промяна е сложна, може да възникне ситуация, когато се налага бърза реакция и т.н. Но начинът, по който законът делегира задължения на изпълнителната власт да разработи наредбите, противоречи на духа и буквата на закона за ограничаване на административното регулиране.

За нито един от случаите на под-законово регулиране не е указано нещо повече от област, която трябва да се администрира (да се въведат стандарти, процедури и пр.). Има указания "какво", но не "как" и "кога" (в какви срокове) трябва да се регулира, да се издадат наредби и пр.

За сметка на това се въвежда нова регистрация и се изисква прехвърляне на регистър и служебна пререгистрация на фирмите, произвеждащи и търгуващи с храни, които досега се намираха в обсега на отговорности на министерството на икономиката.

Новата регистрация ще трябва да се извърши от всички фирми, които произвеждат и търгуват с храни, преди 21 май 2004 г. Става дума за около 100 000 фирми. Регистрацията се извършва всъщност два пъти за не малка част от тези фирми - в регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция и съответно от регионалната ветеринарномедицинска служба (функциониращи като местни поделения на централни ведомства).

Тя включва осем (8) типа документи, които вече са налични в различни държавни регистри и институции. Всяка фирма подлежи на проверка на място, а една разпоредба изисква министерството на земеделието "да помага" за попълването на различни формуляри.

Процедурата по регистрация трае минимум 40, и максимум 62 дни. За фирми, произвеждащи или търгуващи с генетично-модифицирани продукти, процедурите могат да разтеглят до около 112 дни. За тези фирми регистрацията е всъщност разрешение.

В нетни надници - ако с проблемите на регистрацията се занимава един служител на фирма със средна заплата, ако не се ползват консултантски услуги, не се плащат никакви такси и не се чака отговор от нито едно учреждение - разходът за пререгистрация е около 42 500 000 лева. Т.е. това са възможно най-ниските разходи за съобразяване с този закон.

Някой може случайно да си помисли, че действа хипотезата на "мълчаливото съгласие". Но това не е съвсем така. Всъщност законът за храните казва, че мълчаливо съгласие има и се прилагат съответно чл. 28 и 29 от Закона за ограничаване на административното регулиране. Но след това уточнява, че "заявителят има право да извършва производство или търговия в обекта, след като предварително писмено уведоми за това съответния орган и той не се произнесе с изричен отказ в 7-дневен срок от получаване на уведомлението." Тази разпоредба на дело, от една страна, призовава към "гласен" отказ от регистрация (с което режимът автоматически се превръща в разрешителен), а от друга - създава идеални условия за продажба на мълчаливо съгласие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.