Според посланиците от ЕС и САЩ:

Законът за конфискацията е положителна стъпка, ако комисията е независима

Новият закон за конфискацията, приет ударно миналата седмица, е много важна положителна стъпка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. Тя обаче би могла да доведе до реални резултати, само ако съответната комисия бъде избрана прозрачно и действа независимо и според закона. Такова единодушно мнение изразиха в понеделник посланиците на Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Дания и САЩ – Джонатан Алън, Филип Отие, Матиас Хьопфнер, Карел ван Кестерен, Коре Янсон и Джеймс Уорлик, поканени да коментират темата пред БНТ.

Дипломатите не се съгласиха с опасенията на опозиционната БСП, че текстовете ще могат да се използват от управляващите за политическа репресия и саморазправа с опоненти. Зададените в закона параметри за започването на проверка на имущество ясно показват, че целта са необяснимо богатите, а не обикновените граждани, разясниха посланиците, чиито правителства упорито настояваха българското правителство да приеме такъв закон.

Според окончателно гласуваните текстове, бъдещата комисия за конфискация ще може да завежда дело за отнемане, ако констатира разлика от минимум 250 000 лева между доходите и имуществото на проверявания за последните 15 години. Проверката ще е тайна и ще може да продължи до година и половина. Освен това комисията ще може да започне работа и по сигнал от чиновник или обикновен гражданин, че дадено лице се е облагодетелствало със 150 000 лева или повече от констатирано административно нарушение.

"Хората няма смисъл да се притесняват, защото нито ЕС, нито страните членки ще прилагат такива закони, ако има притеснения, че с тях ще се злоупотребява. Така че да, хората може да се притесняват, но поне според мен важното е как петимата членове на тази комисия ще бъдат избрани и ако това се направи по един открит, прозрачен начин, така че кандидатите отчетливо да кажат какви са им квалификациите, парламентът да ги проучи, да ги подложи, ако трябва, и на разпит, за да сте сигурни вие, че тази комисия ще оперира успешно", коментира Джонатан Алън.

Американският му колега също изрази увереност, че с новите текстове няма да може да се злоупотребява, тъй като производството за отнемане на имущество се води в съда и магистратите имат последната дума.

"В САЩ сме уверени, че тази процедура е адекватна и че тя предпазва правата на хората. Да, има хора в България, които се притесняват, защото те имат, да речем, жилище, печелят някакви пари, но в следващия момент виждат как хората карат бентлита, имат по две вили на морето, без да имат някаква работа, някакви приходи, и вече точно това законодателство е насочено към тези, които имат много, без да печелят, а не трудещите се", добави Уорлик.

"Естествено, това законодателство ще бъде безкрайно зависимо от точното прилагане от една силна независима комисия, но най-важното, поне според мен, както и казаха моите колеги, е, че този закон очевидно не е насочен към обикновените български граждани", подчерта и немският посланик Хьопфнер.

Карел ван Кестерен също поздрави управляващото мнозинство за приемането на закона и каза, че се надява в следващите месеци обществото да "поеме своята роля, така че да наблюдава какво върши комисията, за да се създадат допълнителни гаранции, за да се предотвратят проблемите, от които някои хора се страхуват в момента".

"Мисля, че този нов закон ви води в правилната посока. Нещата би трябвало да се подобрят. Ако той е достатъчно добър, вече ние ще разгледаме всички аспекти на борбата ви срещу корупцията, срещу организираната престъпност, на тригодишни периоди, и вече, пак повтарям, че това е инструмент България да се приближи още повече към европейските стандарти на борбата с корупцията и престъпността", добави френският му колега Филип Отие.

Според посланиците приемането на закона със сигурност ще бъде отразено от ЕК като положителна стъпка в предстоящия доклад по механизма за сътрудничество и оценка, но по-важно е как той ще започне да се прилага.

"Мисля, че докладът, който ЕК ще подготви, ще покаже отчетливо, че има напредък в България, но, както всички знаем, ЕК е независима институция, тя си подготвя собствените доклади и просто трябва да изчакаме и да видим какво ще е съдържанието. Сигурен съм обаче, че ще бъде подчертано, че има напредък в България", смята датският дипломат Коре Янсон.

Холандският му колега Кестерен пък припомни, че страната му е поставила като условие да подкрепи България за Шенген – оповестяването на два положителни евродоклада, "и ако този е положителен, както се надявам, вие ще сте направили сериозна стъпка в правилната насока".

Споделяне

Още по темата

Още от България