Законът за конфискацията влиза за втори път в Конституционния съд

Законът за конфискацията влиза за втори път в Конституционния съд

Депутати от Коалиция за България и ДПС внесоха в четвъртък в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на още три текста от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, известен като закона за конфискацията.

Това стана, след като КС вече се произнесе по текстове от същия закон по друго искане на БСП и ДПС.

За втори път атакуваме закона пред КС, след като шест текста вече бяха обявени за противоконституционни, обясни в парламента пред журналисти Любен Корнезов (БСП), който е бивш конституционен съдия.

Трима конституционни съдии имат особено мнение, като смятат, че допълнително още три текста са противоконституционни. След като КС не се е произнесъл по тях, няма пречка за втори път да се произнесе по този закон, смята Корнезов.

За мен искането е допустимо, но ще видим как ще се произнесе новият състав на КС, добави той.

Той отбеляза, че за първи път един закон ще влезе втори път в КС.

С новото искане се атакува текстът, свързан с обжалването на решенията на Комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно приодобито имущество. Решенията на комисията се обжалват пред административните съдилища, а искът за отнемане на имуществото се предявява пред гражданския съд, обясни Корнезов, според когото така се получавали два различни режима, поради което би следвало един и същи съд да се произнася.

Депутатите от опозицията сезират КС и за два текста, свързани с това кой може да бъде ответник. Ответник е лицето, което евентуално се е обогатило по незаконен начин, но това лице има семейство - може да има съпруга, непълнолетни деца, освен това огромна част от хората сега живеят във фактическо съжителство, без да сключват брак, обясни Любен Корнезов. Законът не предвижда тези лица, които могат да бъдат засегнати - съпруга, членове на семейството, във фактическо съжителство, да участват в процеса и има опасност да бъдат засегнати техни права, защото не се доказва откъде е имуществото, посочи той.

Имуществото може да е по наследство от съпругата или да е спечелено от тотото, даде пример Корнезов. Затова трябва да се предостави възможност на членовете на семейството да участват в процеса, защото иначе се нарушава конституционното им право на защита, смята той.

До този момент 133 текста, приети от този парламент, са обявени за противоконституционни, отбеляза Любен Корнезов. Следователно мнозинството не се съобразява с конституцията, а и толкова са им възможностите, заключи той.

Депутати отново сезираха КС за други текстове от закона за конфискацията

58 народни представители от Коалиция за България и ДПС внесоха в четвъртък искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни конкретни текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

По искане на група народни представители от опозицията на 13 октомври Конституционният съд се произнесе с решение, че определени текстове от този закон противоречат на Конституцията.

Споделяне

Още от България