Законът за лишаване на хомосексуални от родителски права ще бъде внесен отново в руския парламент

Депутатът от "Единна Русия" Алексей Журавльов, който оттегли от парламента законопроекта си за лишаване на хомосексуални от родителски права, ще го внесе отново след уточняване на юридическите формулировки в него. За това е съобщила пред агенция РИА Новости София Черепанова, негов прессекретар.

Депутатът е заинтересован поправките да бъдат приети, твърди тя, но не уточнява колко време ще отнеме преработката на проекта, който Журавльов оттегли на 16 октомври без да съобщава причини.

Поправките в Семейния кодекс той внесе в Държавната дума през септември 2013 г. С тях се позволява да бъдат отнемани родителските права, ако дори един от родителите има нетрадиционна сексуална ориентация. В мотивите си депутатът посочва, че съгласно изследване на американски социолози, децата на родители – хомосексуалисти по-често прибягват до самоубийства, боледуват от венерически болести, по-трудно си намират работа и пр.

Това не е първият руски закон , който се занимава с правата на хомосексуалистите. През лятото на 2013 г. в Русия влезе в сила забрана за насърчаване на нетрадиционни сексуални отношения между малолетни. Депутатите също така приеха закон, забраняващ на чуждестранни гей двойките да осиновяват руски деца.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?