Законът за лустрацията за малко не доведе до сбиване в македонския парламент

Законът за лустрацията за малко не доведе до сбиване в македонския парламент

Новият закон за лустрацията претърпя фиаско още в началото на парламентарните дебати в Комисията за политическата система, пише скопският в. "Дневник" във вторник. Заседанието на Комисията бе прекратено и на косъм бе избегнат сериозен физически инцидент между депутатите от ДСИ и Демократичната партия на албанците (ДПА) Джеват Адеми и Имер Алиу, пише вестникът под заглавие "Адеми и Алиу ще се лустрират с юмруци".

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) и другите опозиционни партии напуснаха заседанието и обявиха, че няма да участват в по-нататъшните парламентарни дебати по закона, но същевременно изразиха готовност, ако законопроектът на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ бъде оттеглен, да участват в подготовката на ново законово решение.

Атмосферата в Комисията се нажежи при изложението на депутата Адеми от ДСИ. "Против повечето албанци от времето на бивша Югославия не се водеха съдебни процедури, а разследването бе водено от инспектори на тогавашната УДБА. Повечето от албанците бяха принуждавани да подпишат декларации, че ще сътрудничат на тайните служби, а сега същите тези хора трябва да бъдат предмет на лустрация", каза Адеми.

Репликирайки Адеми, Имер Алиу от ДПА го обвини, че с тези си думи твърди, че всеки политически затворник-албанец е бил агент. "Ако ти си подписал и затова имаш досие от 13 страници, не значи, че всички албанци са подписали такива декларации и са били агенти", каза Алиу.

След това Адеми и Алиу започнаха да си подхвърлят реплики, да се обиждат и да се обвиняват. Във вербалната битка Алиу бе наречен от Адеми лъжец и боклук, а Адеми бе наречен от Алиу маймуна и идиот. В жестоката кавга Адеми повика Алиу "да се разберат" извън залата.

Охраната в парламента се намеси да разтърве двамата депутати, а дебатите в Комисията бяха прекъснати с почивка, за да се успокоят страстите, информира "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?