Законът за референдумите приет с трудно постижима бариера за свикване

Законът за референдумите приет с трудно постижима бариера за свикване

Половин милион подписа ще са нужни, за да могат гражданите с подписка до Народното събрание да предизвикат национален референдум. При такава бройка парламентът ще е задължен да свика допитването, а при събрана 200 хилядна подписка той ще може по свое усмотрение да казва "да” или "не” на референдума.

Това предвижда приетият окончателно в петък закон за референдумите, размотаван почти половин година между комисии и пленарна зала, заради несъгласието на ДПС да го подкрепи.

В крайна сметка БСП и НДСВ склониха на компромиси с предложения на ДПС, които на практика обезсилват основния замисъл на закона - да даде възможност на гражданите да участват по-активно в управлението на страната.

Според приетите текстове за легитимен ще се смята референдум, в който са участвали толкова избиратели, колкото и на парламентарните избори, предхождащи референдума, а не както бе първоначалното предложение 30 процента от гласоподавателите.

Допитването ще се счита за валидно и ако повече от половината участвали в него са отговорили положително.

След гласуването на текста, Яни Янев (НДСВ),  който е сред вносителите на закона, заяви, че така до голяма степен той се обезсмисля, тъй като се завишава изискването за активност. Според него с въвеждането на нови процедури нещата стават много по-недемократични, тъй като по сегашния закон за референдумите прагът за легитимност е 50 процента, а в национални избори той обикновено е над 55 процента.

Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) коментира след приемането на последните текстове, че все пак има някакъв напредък по отношение на възможността гражданите вече да могат да инициират национални допитвания по важни въпроси, което сега е в правомощията на президента и парламента.

Други депутати пък заподозряха, че "застраховането” от страна на ДПС и обвързването на референдума с резултатите от предишните национални избори, е поредното доказателство, че партията на Доган е срещу даването на повече права на гражданите да се произнасят по важни решения.

"Какво ще попречи на ДПС в смесените райони да наложи на дисциплинирания си електорат да не участва в допитването и така процентът за неговата легитимност ще спадне и то няма да бъде зачетено?”, коментира представител на мнозинството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?