Законът за съдебната власт провали дело срещу БСП-депутат

Дискусия около проекта за нов закон за съдебната власт провали първото заседание по делото срещу депутата от Коалиция за България Иван Даков.

Във вторник, когато Софийският градски съд трябваше да даде ход на делото срещу народния избранник, няколко институции - Инициативата за укрепване на съдебната система, Американската агенция за международно развитие и Институтът по нормотворчество - организираха форум, посветен на новия съдебен закон, а адвокатът на Даков - Даниела Доковска бе избрала мероприятието в Гранд-хотел “София” пред това в Съдебната палата. 

Отсъствието на защита стана причина съдът да насрочи процесът за юни. Магистратите обаче отбелязаха, че въпреки подадената молба от адвокатката между тях е имало устна уговорка за явяването ѝ на заседанието. Съдът демонстира недоволството си от неспазената уговорка със защитата и определи постъпката ѝ като “некоректна”.

Даков е изправен пред правосъдието, защото като кмет на Мизия на 15 септември 2004 г. е направил нотариална заверка на пълномощно в отсъствието на упълномощителя Ивайло Плешоев. Последният бил собственик на автомобил фолксваген “Голф", който продал, пише в обвинителния акт.

За да прехвърли правата на купувача Венцислав Венков, двамата отишли при кмета на село Хърлец, в което живеели, за да го завери. Него обаче го нямало. Затова чрез Юлиян Янков, когото прокуратурата определя като съучастник на червения депутат, пълномощното стигнало до кмета на Мизия - тогава Даков. Той го заверил в отсъствието на продавача и купувача.

Обвинението срещу Даков е квалифицирано като издаване на документ с невярно съдържание.

Споделяне

Още от България