Законът за съдебната власт се отлага за есента

Христо Иванов: Не замразяваме реформата заради изборите, а искаме удължен професионален дебат

Сн.: БГНЕС

Проектозаконът за съдебната власт ще бъде внесен в парламента през есента, за да се даде време за дебат в професионалната общност, обяви в понеделник правосъдният министър Христо Иванов. Той отхвърли като "спекулация" твърдението, че реформата се замразява заради местните избори, но разсрочването на датата за внасяне на ключовия закон на практика съвпада с политическите очаквания гласуването на промените да стане след изборите.

На среща с магистратите от Варненския апелативен район министърът каза, че има смисъл дебатът по закона да бъде удължен до август, за да се чуят всички мнения. До септември ще трябва да бъдат отразени аргументирани критики към законопроекта и едва тогава той ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет, а от там и в Народното събрание.

"Твърдението за готвено "замразяване" на съдебната реформа във връзка с местните избори е отчаяна спекулация, която няма нищо общо с казано от мен, когато и да е. Тече изключително активна професионална дискусия, в която се чуват много важни мнения. Освен това предстоят някои тематични кръгли маси по онези теми, които са повдигнали най-много въпроси – например кариерното развитие, новият статут на ВСС, електронното правосъдие и други", коментира Христо Иванов.

По думите му целта на правосъдното министерство е този закон да бъде "сред най-задълбочено обсъдените".

"Ще бъдат чути всички гледни точки - така ще е сигурно, че едновременно ще реализираме мандата на Стратегията за съдебна реформа и ще отразим в най-голяма степен мненията на магистратите", каза Иванов.

Първоначалното намерение на правосъдното министерство беше дебатите по закона да продължат до 15 юни, но това веднага предизвика критиките на главния прокурор Сотир Цацаров. Държавното обвинение трябва да е готово със своята позиция в края на юни.

В същото време вече са ясни позициите на някои от основните играчи в реформата. Главният прокурор каза, че вижда някои много добри идеи, но и някои много лоши.

Асоциацията на прокурорите също се обяви категорично против пакета от реформи. Подлежащият на пълно преструктуриране Висш съдебен съвет излезе с кратка позицията, че за реформата е нужно Велико Народно събрание. Същата е и позицията на Върховния административен съд.

Това припокриване на мненията по проекта за промени в конституцията не е изненадващо. Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев са основните властови фигури в мнозинството в сегашния ВСС, което има пряк интерес от запазване на статуквото. Поради това трите позиции на практика произхождат от едно и също място.

Разделянето на ВСС на съдийска и прокуроро-следователства камара би унищожило влиянието, което сега прокуратурата има при кадруването в съда. На свой ред се увеличава и влиянието на парламентарната квота върху самата прокуратура, което няма как да не се разглежда като заплаха за позициите на главния прокурор.

Радикалните предложения обаче не срещат подкрепа в Народното събрание. ГЕРБ продължават да се колебаят дали да подкрепят пакета от реформи на правосъдното министерство, АБВ мина на страната на опозицията, а единствената опора на реформата идва от Реформаторския блок, който няма нужните гласове да я прокара.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!