Година след личното обещание на Борисов

Законът за СРС не е променен, а "бръмбарите" си остават в ръцете на Цветанов

От МС обещават промените да бъдат публикувани в началото на май

Законът за СРС не е променен, а "бръмбарите" си остават в ръцете на Цветанов

Повече от година след като министър-председателят Бойко Борисов пое личен ангажимент за промени в Закона за специалните разузнавателни средства и вътрешният министър да загуби контрол върху тях, такъв проект все още няма. Това обясниха пред Mediapool запознати с прословутия доклад, изготвен от работна група, оглавявана от правосъдния министър.

Настойчивите опити на Mediapool да изясни защо работата по проекта е замразена и отправените питания към пресцентъра на Министерския съвет обаче родиха "новина" – в началото на май законовите промени ще бъдат оповестени. В какъв вариант – все още не се знае.

Обещаните от премиера промени в закона за СРС всъщност бяха единствената реакция на правителството в отговор на безпрецедентния скандал "Тановгейт" с изтичане на компрометиращи властта записи. През януари 2011 г. във в. "Галерия" излезе стенограма от подслушан разговор на директора на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, в който Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка срещу пивоварна “Леденика”, собственост на бизнесмена Михаил Михов (Мишо Бирата), близък до тогавашния президент Георги Първанов.

Няколко месеца по-късно Михов почина, а през януари т.г. Софийската градска прокуратура спря разследването, което трябваше да установи как са изнесени записите с аргумента, че няма заподозрян.

Проучванията на ресорните парламентарни комисии показаха, че вината за теча на СРС-та е по-скоро на МВР. Оставка обаче подаде шефът на ДАНС Цветлин Йовчев, а премиерът анонсира законови промени, които да отнемат правата на вътрешния министър да разпорежда СРС-та, а службите и съдиите да бъдат задължени да мотивират по-добре исканията и съответно разрешенията за СРС.

Към днешна дата е ясно, че проектът за промяната на Закона за СРС вече почти половин година отлежава в Съвета по сигурността към МС, който е председателстван лично от министър-председателя.

Месеци кореспонденция и въпроси що е то “национална сигурност”

Борисов реши да лиши Цветанов от достъп до "бръмбарите" в края на февруари 2011 г., когато скандалът "Тановгейт" бе в разгара си и виновни за него така и не бяха намерени. Премиерът инициира серия разговори между парламента, прокуратурата и Министерския съвет.

Два месеца по-късно – през април - със заповед на Борисов бе създадена работна група, председателствана от заместник-министрите на правосъдието и на вътрешните работи, като задачата ѝ е да изготви законопроект за промяна на ЗСРС до 16 май 2011 година. По-късно срокът бе удължен до 31 май същата година.

За изпълнение на задачата работната група е изготвила доклад до премиера, посочвайки необходимостта от изясняване на някои понятия. Според експертите е трябвало да се разтълкува съдържанието на понятието “национална сигурност”.

Наистина ли да вземем "бръмбарите" от Цветанов?

Както разказаха пред Mediapool запознати с дейността на работната група, членовете ѝ за всеки случай отново са питали премиера дали да запазят правомощията на вътрешния министър да разписва СРС-та.

Не е известно какво е отговорил Борисов, въпреки ясно декларираното от него намерение да отнеме тези правомощия от вътрешния министър и да ги предостави на главния секретар на МВР. "Не виждам логиката политическо лице да дава тези разрешения, защото главният секретар е висшата професионална фигура в министерството - той трябва да върши това", заяви премиерът през февруари м.г., а главният прокурор Борис Велчев също изрази мнение, прилагането на СРС-тата трябва да се отдели от политиката.

Тогава Борисов каза още, че не е работа на вътрешния министър да утвърждава агентурния апарат и да знае кои са агентите, а е работа на професионалното ръководство. Разделянето на политическото и професионалното ръководство Борисов определи като "много силна реформа" за МВР, с която ще се гарантират правата на гражданите.

Към днешна дата не е известна съдбата на доклада, изготвен от работната група.

Известно е само, че на 29 юли 2011 г. в Министерството на правосъдието е получен за становище законопроект за промяна на ЗСРС, разписан от секретаря на Съвета по сигурността към МС Румен Миланов, който е и директор на прословутия антикорупционен център към кабинета БОРКОР. Центърът трябваше да изготви стратегии за борба с корупцията по високите етажи на властта, но все още не е започнало да функционира.

Министерството на правосъдието обаче е изразило становище, че законопроектът трябва да бъде обсъден в Съвета по сигурността, чийто секретар е автор на промяната в нормативния акт.

Всички документи по темата – на лично разпореждане на Борисов

Проверка на Mediapool в Министерството на правосъдието показа, че от началото на декември 2011 г. всички документи, свързани с промяна на закона за СРС, окончателно са предадени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

От Министерството на правосъдието заявиха, че досега никой не ги е търсил по тази тема.

Според неофициална информация председателстваният от Бойко Борисов съвет, в който влизат още вътрешният и външният министър, дори не се е е занимавал с предложените им промени.

Запознати обясниха, че “проектът отдавна вече е в историята” и по него не се очаква никакво движение. Тогава, когато беше необходимо да се успокои общественото мнение, това бе направено, но единственият резултат е, че вече не се говори за променяне на закона - разясниха депутати от мнозинството.

От пресцентъра на Министерския съвет уточниха, че по законопроекта, без да е ясно по кой - изработеният от Румен Миланов, или по този, изпратен от работната група, е работено. В понеделник ще бъде пратена документацията за повторно съгласуване с институциите - правосъдното министерство и прокуратурата.

От Министерския съвет заявиха пред Mediapool, че се надяват в началото на май да качат окончателния вариант на сайта на правителството и след двуседмичния срок за обществено обсъждане, проектът да бъде одобрен от МС и след това внесен в парламента.

От сайта на Съвета по сигурността към МС обаче изобщо не става ясно дали той извършва някаква дейност.

За трите години управление на кабинета на ГЕРБ графите “Работна програма” и “Отчет на работната програма” са празни, въпреки че Борисов, чиято политическа кариера започна именно от сферата за сигурността, многократно е заявявал пристрастността си към този сектор.

Според сега действащия Закон за СРС подслушването се разрешава от съда, но вторият разрешителен режим е в ръцете именно на вътрешния министър. Той трябва да издаде разпореждане за изпълнение на съдебното разрешение, което се изпраща в секретната служба в МВР СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции). Ако министърът не издаде това разпореждане, СРС не се прилага. Самостоятелно министърът има право да разпорежда и 24-часово подслушване или издирване без предварително съдебно разрешение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?