Законът за вероизповеданията пред промяна?

Възможно е да бъдат коригирани текстове в закона за вероизповеданията, който бе приет в края на миналата година. Това заяви днес шефът на парламентарната комисия по вероизповедания Лъчезар Тошев след среща с докладчика от Парламентарната асамблея на Европа Доменико Контестабиле.

Тошев уточни, че за това ще се мисли след като се произнесе Конституционният съд и след доклада на сенатор Контестабиле, който се очаква да е готов през януари догодина. При корекциите ще се спазят и препоръките в експертизата на Съвета на Европа. Така ще може да имаме един добър закон за вероизповеданията, обясни Тошев.

Законът е много добър, но може да възникнат проблеми при прилагането му, е отбелязал сенатор Контестабиле пред депутатите от комисията по вероизповеданията.

Привилегирована ли е Българската православна църква, която в чл. 10 от новия закон се прогласява за юридическо лице, а всички останали са длъжни да кандидатстват за регистрация в съда? Това е бил един от въпросите, които е поставил Контестабиле пред депутатите. Другите му питания били свързани с чл. 7 от закона, в който се казва, че свободата на вероизповеданията не може да бъде насочена срещу националната сигурност. Допуска се ограничение на правото на вероизповедание и в случай, когато религиозните институции се използват за политически цели.

Двата текста от закона са предмет на критика и в експертизата на Съвета на Европа, която бе разпространена вчера в парламента.

Гиньо Ганев от "Коалиция за България" е уверил представителя на ПАСЕ, че православието е традиционна религия, но не е обявено за държавна. Вносителят на проекта за вероизповеданията Борислав Цеков от НДСВ изтъкнал, че законът дава право на отделилите се от едно вероизповедание да се регистрират в съда.

Похвални думи за закона сенаторът чу от владиците на патриарх Максим. Депутатите, атакували текста, че традиционното вероизповедание в страната ни е православието и глава на БПЦ е патриарх Максим, са "сили, които не принадлежат към Светото православие и искат да унижат ролята на църквата", каза митрополит Дометиан.

Представителите на алтернативния синод на Инокентий обаче информираха наблюдателя за случаите на насилие, които са резултат от закона. Сенаторът е бил запознат със скандалното поведение на Варненския митрополит Кирил спрямо отец Любомир Попов. Самият свещеник подробно е разказал за гардовете, които владиката на Максим изпрати в неговия храм и го отстрани въпреки подкрепата на вярващите.

Главният мюфтия Селим Мехмед е казал пред сенатора, че в закона има дискриминационни алинеи, които предвиждат при всяка промяна на обстоятелствата и на състава на изповеданията да се взема санкцията на съда, а това не е валидно за БПЦ. Трябва да има равенство и еднакъв статут, посочи той. Мехмед отбеляза, че новият закон не ограничава изповядването на мюсюлманската вяра.

Днес евродокладчикът разговаря с представители на католическите и протестантски църкви, и с израелтяните.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?