Законите и работата на МВР пречат на прокуратурата да се бори с корупцията

Неадекватното законодателство и незадоволителното качество на досъдебното производство са основните проблеми, които пречат на прокуратурата в борбата срещу корупцията. Това показват резултатите от изследване на Асоциация "Прозрачност без граници", представено в понеделник.

57.3 процента от анкетираните прокурори посочват законодателната база като основен проблем в противодействието на корупцията, а 36.5 от тях смятат, че работата на досъдебното производство е основната причина за лошите резултати.

Най-честите трудности в доказването на корупционно поведение изникват при събирането на доказателствата. Цели 74 на сто от червените тоги са посочили именно този факт, което си е директна критика към работата на полицията.

62.3 процента от прокурорите признават, че в последните две години не са участвали в никакви обучителни курсове за работа срещу корупцията.

Анкетата показва, че близо 50 процента от българските граждани по-скоро не одобряват дейността на прокуратурата. Това не е чак толкова отчайващ резултат, тъй като през 2009 г. близо десет процента повече от запитаните са дали същия отговор.

Само 16.8 на сто от хората биха свидетелствали в подкрепа на обвинението, ако разполагат с данни за корупция. По този важен показател има спад, тъй като през миналата година 23.5 от българите са били готови да дадат показания. Ако бъде осигурена защита, малко повече от 40 процента биха свидетелствали, че разполагат с данни за корупция.

Зам.-главният прокурор Галина Тонева коментира, че корупцията в прокуратурата не е в тези измерения, в които се представя в медиите. Тя не отрече, че в прокуратурата има корупция, но смята, че процентът на подкупните обвинители е съизмерим с нивото на рушветчийство в страната. По думите ѝ като няма за кого се говори, се говори за прокуратурата.

Очакването, че прокуратурата трябва да е универсален лечител на всички проблеми в обществото няма как да се случи, добави Тонева. Това ѝ изказване е точно в духа на говоренето на Борис Велчев, който от доста време е яростен застъпник на тази теза.

Запитана как си обяснява факта, че 50% от обществото не вярва на прокуратурата, Тонева заяви, че поне 2/3 от гражданите никога не са имали досег с прокуратурата и не са имали проблем с корупцията, но просто това е витаещото в общественото пространство отношение.

Според социолога Антоний Гълъбов периодът 1994 -1996 година е бил повратен за прокуратурата. Доверието в нея се "прекършва" и от 40 - 50 на сто спада на 15 на сто. Според изследването, което Гълъбов цитира, около 5 на сто от хората смятат, че със съвместните усилия на всички власти може успешно да бъде завършена съдебната реформа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?