Законите за спецслужбите минаха през Министерския съвет

Правителството одобри в сряда проектозаконите за спецслужбите и предложи на депутатите да ги гласуват и в пленарна зала.

 

Четирите документи – общ за националната сигурност и устройствени за НСО, военното и цивилното разузнаване - предстои да бъдат разгледани от парламента.

 

Към момента липсва консенсус около приемането на първите два, но се оформя консенсус около проектозаконите за Националната разузнавателна служба (НРС) и служба "Военна информация" към МО.

 

Основните критики на политическите партии към пакета проектзакони са насочени към общия проектозакон за националната сигурност, който дава големи правомощия на премиера чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет. Другият спорен законопроект е този за НСО.

 

Съгласно проктозаконите НРС минава от президентството към правителството, НСО остава към президентството, а военното разузнаване – към Министерството на отбраната. В общия закон за защита на националната сигурност са дефинирани основните понятия и задължения на службите, тяхната координация и контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България