Законопроект на Конгреса дава надежда US-визите за българи да отпаднат

Американският конгрес е одобрил късно в петък законопроект, който може да позволи на гражданите на някои страни, основно източноевропейски, сред които и България, да пътуват до САЩ без визи, предаде ДПА, цитирана от БТА.

С 371 гласа "за" и 40 "против" Камарата на представителите - долната камара на Конгреса - гласува нови мерки за сигурност по границите, както и предписания, които ще облекчат включването на някои страни от Източна Европа в списъка от 27 държави по безвизовата програма на САЩ.

В четвъртък вечерта Сенатът одобри с 85 срещу 8 гласа същия законопроект за изменение в закона за вътрешната сигурност. Окончателният вариант на законопроекта трябва до няколко дни да постъпи в Белия дом за подпис от президента.

След като Джордж Буш подпише законопроекта и промените влязат в сила, Държавният департамент и министерството на вътрешната сигурност на САЩ ще определят кои страни отговарят на новите критерии на безвизовата програма. Буш е посочил, че България, Естония, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Южна Корея са потенциални кандидати, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че Джордж Буш отдавна настоява пред Конгреса да включи повече държави от Източна Европа в списъка на страните с безвизов режим. Самият Буш също често е бил упрекван от лидери на тези държави, че САЩ не третират гражданите на западноевропейските страни наравно с гражданите на новите си източноевропейски съюзници от НАТО, които участват във войната в Ирак.

Един от основните критерии за вземането на решението за премахване на визите, е какъв е процентът на отказите за издаване на визи спрямо общия брой на кандидатите. Ако той е над 10%, визовият режим може да остане. В момента България не отговаря на този критерий, защото отказът е 17.5% по официални данни на Държавния департамент за 2006 г.

Близки до нашите показатели имат Полша и Румъния.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?