Законопроект предлага авточастите да имат ясен произход и гаранция

Законопроект предлага авточастите да имат ясен произход и гаранция

Търговците с авточасти втора ръка трябва да се регистрират в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях компоненти трябва да да са с ясен произход, придружен с някаква гаранция. Това предвижда проект за нов Закон за пътните превозни средства. Той е публикуван за обществено обсъждане в петък, съобщава “Дневник“.

Законопроектът задължава търговците за всяка предлагана част да имат данни от кого и кога е купена, както и на кого и кога е продадена. Трябва да имат и данни за идентификационния номер на превозното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят опис на наличните части и на сключените сделки. Всички данни за частите ще трябва да се съхраняват три години.

Регистрацията за извършване на търговска дейност с употребявани части за пътни превозни средства е безсрочна, но при нарушения може да бъде прекратена. Търговията с компоненти за автомобили без регистрация ще се наказва с 5000 лева, ако нарушителят е физическо лице, или 10 хил. лева, ако е фирма.

Новите изисквания към търговците на авточасти втора ръка явно целят спиране на кражбите на коли и продажбата им части.

Проектозаконът предвижда и затягане на контрола върху сервизите. Всички обекти, предлагащи ремонти на пътни превозни средства, ще трябва да се регистрират.

Въвеждат се изисквания към материална база и технически специалисти, които трябва да имат. Тези допълнения ще бъдат записани в наредбата за приложение към закона.

На регистрация ще подлежат още бояджийските услуги, центровете за смяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите. Това цели изваждане на светло на голяма част от сектора.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?