Законопроект предвижда ДНСК да поеме язовирите

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще следи за безопасността на язовирите. Това предвижда изменение и допълнение на Закона за водите, изпратено от МОСВ за съгласуване между ведомствата, пише "Преса".

"Надяваме се законопроектът да бъде приет от НС в оставащите дни", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. Това е един от спешните закони, които трябва да бъдат съгласувани от 42-рото НС", допълни той.

В момента 78 малки язовира са в предаварийно състояние, повечето са общински, но има и частни. Според извършените проверки на енергийното дружество "Язовири и каскади" някои трябва да бъдат спешно ремонтирани или източени. В момента обаче няма кой да контролира дали предписанията се изпълняват.

Ако промяната в закона бъде приета, ДНСК ще може да налага големи санкции на нарушителите. Глобите за неизпълнение на предписанията, например, стигат до 50 000 лева.

Друга задача на дирекцията е да организира извеждането на опасните съоръжения от експлоатация. Всички водни обекти ще бъдат включени в регистър, в него ще се посочва чия е собствеността и кой е операторът. Така ще бъде ясна отговорността.

Споделяне

Още по темата

Още от България