Законопроект ще чисти некоректните имотни брокери

Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) е подготвило законопроект за дейността на брокерите. Той ще бъде внесен в парламента до края на март, съобщиха от сдружението.

Целта на проектозакона е да се гарантират правата на крайните потребители. Законът ще посочва ясно ангажиментите и гаранциите, които трябва да се дават от страна на посредниците на недвижими имоти.

Очакванията на брокерите са приемането на закона да помогне за изчистването на пазара от некоректни и случайни играчи в бранша, както и да се да се отрази положително и на фиска.

Законопроектът предвижда образователен ценз за професията “брокер на недвижим имот”. По този начин ще се ограничи възможността некоректни и неподготвени агенти да оперират на пазара.

Законът за дейността на брокерите на недвижими имоти е подкрепен от всички членове на НСНИ. Законопроектът има подкрепата и на Нотариалната камара, Камарата на оценителите, Камарата на строителите, Конфедерация на потребителите в България и други сродни организации, е посочено в съобщението.

НСНИ декларира готовност да си сътрудничи с държавата в опита ѝ да пресече възможностите за изпиране на незаконни пари чрез сделки с недвижими имоти. За целта компаниите са изработили единни правила и норми, съобразени със Закона за мерките срещу изпирането на пари са подписали декларация за прилагането им, която е депозирана в ДАНС.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?