Законопроект за реституцията в Румъния скандализира бившите собственици

Румънското правителство подготвя законопроект, който променя драстично условията за обезщетяване на собствениците на имоти, конфискувани по време на комунистическия режим, съобщава в. "Адевърул", цитиран в четвъртък от БТА.

Обезщетения за национализираните имоти ще бъдат изплащани с лимит от само 15 процента от реалната стойност на имота. Самите плащания ще бъдат разсрочени за период от 10-12 години, а мерките за обезщетения в натура или с други блага ще бъдат елиминирани.

Промените са включени в законопроект, който следва да бъде подложен на публично обсъждане и след това внесен в парламента, посочва вестникът и допълва, че лицата, които очакват връщане на национализирана собственост са били скандализирани от тези промени.

Дорина Даниелеску, председател на Националната агенция по реституция, заяви, че "държавата може да си позволи толкова". "Адевърул" посочва, че тези промени ще направят така, че румънците да направят опашка в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и да станат за смях пред целия свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?