Законопроектът за хората с увреждания ще бъде готов през септември

Палатковият лагер пред парламента на майките на деца с увреждания

Законопроектът за хората с увреждания ще е готов до края на септември. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, по време на изслушване в Народното събрание по повод на готвените текстове.

"Правим всичко възможно, за да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроектите, с които да се осъществи желаната реформа, която да подобри положението на хората с увреждания в България", заяви Бисер Петков.

От месеци пред парламента майки на деца с увреждания протестират облечени с черни фланелки с надпис „Системата ни убива“. Те ще останат там, докато законово не бъде уреден проблема с плащаните помощи. От вторник има и втори контрапротест пред парламента на хора с увреждания от правителствено признати организации.

За решаването на проблема към социалното министерство беше създадена работна група за изготвяне на промени в Закона за хората с увреждания със срок на работа до 30 юни. В отговор на исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, че реформата не трябва да се случва без тяхно участие, в средата на месец май техни представители бяха поканени и включени в работната група. За изготвянето на нов Закон за хората с увреждания срокът беше удължен до 31 юли.

"Министерството на труда и социалната политика подготвя и проект на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който ще бъде внесен в Министерския съвет. Вероятно на днешното или на следващото заседание той ще бъде одобрен. Целта му е да подобри достъпа до заетост и обучение на лицата от уязвимите групи, основно на хората с увреждания", каза Бисер Петков.

Именно този законопроект обаче накара майките на деца с увреждания да напуснат работната група.

По отношение на промените в Закона за социалните услуги, министър Петков коментира, че работната група ще продължи интензивната работа и през август.

"Апелът към работната група от моя страна беше предвиденият в пътната карта срок от 15 октомври за законопроекта да бъде съкратен с един месец и в средата на месец септември работната група да има готов проект на Закона за социалните услуги. С оглед на технологичните процедури по приемането на разглеждането и одобрението на проект за нов закон, какъвто е Законът за социалните услуги, реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в Народното събрание е края на месец октомври и началото на месец ноември тази година", каза министър Петков.

Исканията за реформи на политиките, свързани с хората с увреждания, не са нови и имат своето основание в ратифицирането от България през 2012 г. на конвенцията на правата на хората с увреждания, но в последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общо приемливо решение, коментира Бисер Петков.

Той увери, че Министерството на труда и социалната политика полага максимални усилия, за да постигне съгласие в работната група. Реалистично е законопроектът за хората с увреждания да бъде одобрен от Министерски съвет и да постъпи в Народното събрание най-рано в края на септември, каза Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?