Законов разнобой за такса "сградна инсталация" при парното

До петък енергийният регулатор ще даде указания на топлофикациите какво да правят

Законов разнобой за такса "сградна инсталация" при парното

В момента българското законодателство си противоречи относно начисляването и плащането на т.нар. такса "сградна инсталация", която отразява разликата между общия топломер в абонатната станция и сбора на показанията на индивидуалните топломери на потребителите и се плаща от всички живеещи в сградата, независимо дали са се отказали от услугите на топлофикацията.

Има разлика между записаното в Закона за енергетиката и текстовете в Закона за защита на потребителите относно такса "сградна инсталация" и до петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще излезе със становище по казуса и ще даде указания на топлофикациите, коментира в сряда председателят на регулатора Светла Тодорова.

Мнението ѝ е по повод обявената преди дни от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив промяна в Закона за потребителите, според която абонатите на топлофикациите не са длъжни да не заплащат за сградна инсталация. Те обясниха, че това съответства на европейска директива, според която не се дължи заплащане за услуга, която потребителят не е поискал.

Тодорова обаче обяви, че според ДКЕВР въпросната европейска директива е точно пресъздадена в Закона за енергетиката и именно той трябва да бъде прилаган, а двата закона да се уеднаквят.

Регулаторният шеф посочи, че има становище на Министерството на икономиката и енерегетиката, според което заплащането на отделената през сградната инсталация топлина трябва да се плаща. Заместничката ѝ Евгения Харитонова добави, че по казуса за заплащането на сградна инсталация има и решение на Конституционния съд от 2010 г., че отоплението на общите части трябва да бъде заплащано.

Според експертите на икономическото ведомство тълкуването, че потребителите, "които не желаят да ползват услугите на топлофикациите у нас, а са принудени да плащат за сградна инсталация", е подвеждащо.

В становището на ведомството се припомня, че услугата топлоснабдяване е поискана след взето с две трети мнозинство решение на общо събрание на етажната собственост. Според министерството ако онези, които не искат да ползват централно отопление, постигнат съгласието на 2/3 от хората във входа за отказ от услугата на топлофикацията, тогава няма да плащат нищо, но няма да имат и парно и топла вода.

В Европейския съюз няма държава, която да опрощава такса "сградна инсталация" на неползващ отопление абонат, посочват от Министерството на икономиката и енерегетиката.

Споделяне

Още от Бизнес