Законови промени дават зелена светлина за пълна либерализация в пощенските услуги

Правителството в оставка на премиера Сергей Станишев одобри промени в Закона за пощенските услуги, които целят да се отвори и либерализира този пазар.

Това означава премахване на монопола на държавните предприятия (в случая "Български пощи"), а за предоставянето на пощенски услуги ще могат да се конкурират на равни начала всички оператори независимо от формата на собственост.

Законовите промени трябва да бъдат приети от новия парламент.

Либерализацията остава предпоставка за въвеждане на реална конкуренция на пазара на пощенски услуги у нас, при което би могло да се очаква, че качеството ще тръгне нагоре, а цените надолу.

Новите промени в закона предвиждат монопола на пощенския оператор върху сегмента "универсална пощенска услуга" (резервиран сектор, обхващащ масово използваните малограмажни т.е. до 50 г. вътрешни и международни пощенски пратки) да продължи до 31 декември 2010 г., а Европейската директива предвижда възможността за отлагане отварянето на пазара до края на 2012 г. В предприсъединителния договор на България беше записано, че либерализацията трябва да влезе в сила от 2009 г.

Пазарът на парични преводи, куриерски услуги, хибридна поща и пряка пощенска реклама у нас е либерализиран.

Куриерските фирми, които са алтернативните оператори на пощенски услуги, ще спечелят от либерализацията, защото ще могат да разширят набора от услуги, които предлагат и до "забранения" в момента сегмент на писма до 50 грама.

Споделяне

Още от Бизнес