Трайчо Трайков:

Законови промени ще лишат банките от вратички за повишаване на лихвите

Законови промени ще лишат банките от вратички за повишаване на лихвите

Разбрахме се с банките при формирането на лихвите по потребителските кредити да отпадне компонентата "други разходи". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според него нерядко компонентът "други разходи" е формалното обяснение на банките да добавят премия към вече формираната лихва и тя да се променя по всяко време на изплащането на кредита.

"Държавата не може да уеднакви лихвите, не може да определи колко са. Отчасти може да определи правилата на формирането им по начин, който дава яснота за това как, защо, когато те се повишават, защо се повишават, и когато намаляват, защо намаляват, заяви Трайков в неделя пред бТВ.

Той уточни, че неговото министерство е водещо при изготвянето на промените само в един един закон в областта на кредитите - Законът за потребителския кредит.

"Там има дефиниция на референтния лихвен процент, който е част от крайната лихва. И изброени са факторите, елементите, чрез които той се формира. Там е цената на финансиране на банката, разходи, те са няколко - три или четири. И има един, последен, който гласи - други разходи", поясни министър Трайков.

По-рано вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че се готвят законодателни промени, с които да се въведат по-ясни за потребителите правила при кредитирането. 

Запитан оптимист ли е, че отпадането на компонента "други разходи" ще намали размера на лихвите по кредитите за българските потребители, Трайков отговори: "Както казах, те са пазарни. Това е продукт, който банките продават в конкуренция една с друга. И при равни други условия това би попречило на банките да използват вратички за повишаване на лихвите."

"Ние се разбрахме с банките, те го приеха това, да отпадне тази компонента "други разходи", каза още Трйков.


По повод забраната за добив на шистов газ, министърът обясни, че докато се стигне до сериозни сондажи ще минат поне три години. Според него приетата забрана не пречела на компаниите, които имат интерес към енергоизточника, да извършват стъпките, предшестващи същинските дейности. Природата и здравето на хората са най-важни, "защото без тях няма икономика", заключи Трайков.

Запитан дали нарасналото потребление на ток вследствие на студеното време дава допълнителни аргументи за изграждането на АЕЦ "Белене", министърът заяви: "Една екстремна ситуация не би могла да послужи като причина за тотално преосмисляне на проект, който се равнява на, да кажем, 20 процента от брутния вътрешен продукт на България и ще определя ситуацията в енергетиката в България в следващите 60 години. Така че начинът, по който работим, остава същият - систематичен и с постигането на ясни резултати, преди да бъде взето решение".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?